Grayscale trekt Ethereum ETF-aanvraag in

Toonaangevende crypto-activabeheerder Grayscale heeft zijn plan om een exchange-traded fund (ETF) voor Ethereum-futures aan te bieden, opgegeven en trok op dinsdag zijn aanvraag tot wijziging van de regels bij de Securities and Exchange Commission (SEC) in.

De kennisgeving van intrekking voor de voorgestelde Grayscale Ethereum Futures Trust ETF vermeldt niet waarom Grayscale zijn plannen heeft gewijzigd, enkel de verschillende vertragingen die door de SEC werden veroorzaakt sinds het voor het eerst werd ingediend op 19 september 2023. De federale toezichthouder verklaarde dat er meer tijd nodig was om het voorstel te beoordelen op 15 november, 18 december en uiteindelijk op 22 maart van dit jaar. James Seyffart, ETF-analist voor Bloomberg, zei dat het een interessante zet was:

“Dit was naar mijn mening in wezen een indiening van een trojaans paard, om dezelfde omstandigheden te creëren die Grayscale in staat stelden de GBTC-rechtszaak te winnen.”

Een federaal hof van beroep heeft in augustus de kant van Grayscale gekozen in haar zaak tegen de SEC nadat het bedrijf de toezichthouder had aangeklaagd voor eerder goedgekeurde Bitcoin-futures ETF’s, waardoor traditionele investeerders aandelen konden kopen die de verwachte waarde van het digitale activum volgen, terwijl het Bitcoin-spot ETF’s weigerde, die zijn gekoppeld aan de huidige prijs van BTC.

Seyffart zei dat hij dacht dat Grayscale wilde dat de SEC “futures zou goedkeuren, spot zou weigeren” om opnieuw een juridische confrontatie op te zetten. “Dit is een goed teken dat ze deze keer geen rechtszaak zullen aanspannen,” tweette hij.

Het is mogelijk dat Grayscale zijn aanvraag voor een Ethereum-futures ETF heeft ingetrokken om een ​​gewijzigde aanvraag opnieuw in te dienen, erkende Seyffart. “Intrekken en opnieuw indienen kost de SEC minder werk, maar tegelijkertijd betekent het dat Grayscale of iemand anders nu geen mogelijkheid heeft om een rechtszaak aan te spannen,” merkte hij op.

Toen een Twitter-commentator suggereerde dat Grayscale zijn aanvraag had ingetrokken omdat de SEC van plan was Ethereum-spot ETF’s goed te keuren, lachte Seyffart. “Ik denk niet dat dat gaat gebeuren (hoewel de kansen niet nul zijn), dus ik denk dat het iets anders was,” schreef hij. “Dat gezegd hebbende, dat is eerlijk gezegd een van de zeer weinige redenen waarom ik dit vrijwillig zou intrekken als ik Grayscale was.”

Inderdaad, de stap komt temidden van toenemende scepsis dat de SEC de oprichting van Ethereum-spot ETF’s zal goedkeuren, die ooit een veelbelovend vooruitzicht waren nadat de instantie de verkoop van Bitcoin-spot ETF’s in januari had toegestaan. De lancering van Bitcoin-spot ETF’s zorgde voor een bull run voor de topcryptocurrency, die wordt toegeschreven aan het helpen van het bereiken van een nieuwe all-time high prijs in maart.

De kans op goedkeuring van een Ethereum-spot ETF is blijven dalen, met de hoop recentelijk verkleind door de onthulling dat de SEC Ethereum vorig jaar naar verluidt heeft geclassificeerd als een gereguleerd effect, ondanks openbare verklaringen dat er nog geen beslissing was genomen.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!