Wat is Bitcoin mining?

Voordat we jullie gaan vertellen over Bitcoin mining, moeten we eerst wat uitleg geven over de blockchain. De blockchain is een grootboek dat gebruikt kan worden om data te registreren. Hier worden dus alle Bitcoin transacties in opgeslagen. De blockchain bestaat weer uit blocks. Een block is een verzameling van goedgekeurde transacties en elk block is cryptografisch gekoppeld aan het voorgaande block zodat er een niet te vervalsen keten ontstaat. Zodra er een nieuw block op de blockchain komt wordt deze dus een stukje langer.

Wereldwijd worden er dagelijks cryptocurrencies verstuurd en de blockchain houdt dit bij door alle transacties binnen een bepaald termijn te verzamelen in een ‘block’. Vervolgens is het aan de miners om dit vast te leggen op de blockchain en dat noemen we dus minen. Voor het minen heb je een computer nodig die speciaal gebouwd is om te minen. Dit kost overigens heel wat stroom.

Voor het ontraadselen van de wiskundige raadsels ontvangen Bitcoin miners een beloning in de vorm van Bitcoin. Met andere woorden, de miner krijgt een beloning voor het oplossen van het rekenprobleem en het toevoegen van een block aan de blockchain. De beloning per toegevoegd transactieblok is op dit moment 12,5 Bitcoin (BTC). In 2016 waren dit nog 25 Bitcoins. De beloning om te minen wordt ongeveer om de vier jaar gehalveerd. Dit noemen we de Bitcoin block halving.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!