Digitale roebel start waarschijnlijk in augustus

Een groep Russische banken die betrokken zijn bij de pilotfase van het digitale roebel-project zal medio augustus proeven lanceren met transacties tussen echte gebruikers, zo kondigde de voorzitter van de Raad van Ingosstrakh Bank, Stanislav Danysh, aan, geciteerd door RBC Crypto.

Als onderdeel van de tests zullen overboekingen van digitale roebels tussen de deelnemende banken, particuliere en zakelijke klanten, evenals digitale roebelbetalingen voor goederen en diensten tussen bedrijven worden uitgevoerd, aldus Danysh.

De topfunctionaris benadrukte dat vanwege het belang van het project, de initiële testen op beperkte schaal zullen worden uitgevoerd met betrekking tot het aantal deelnemers, waaronder werknemers en partners van de bank, voegde hij eraan toe.

De digitale roebel is een door de Centrale Bank van Rusland (CBR) uitgegeven centrale bank digitale valuta (CBDC), die de enige exploitant is van het platform. Overboekingen van digitale roebels zullen gratis zijn voor particulieren, terwijl bedrijven een commissie van 0,3% zullen betalen.

De gouverneur van de CBR, Elvira Nabiullina, gaf deze maand aan dat de grootschalige introductie van de nieuwe vorm van de nationale fiatvaluta wordt verwacht vanaf het begin van 2025. De proeven, die dit jaar beginnen met basisoperaties, zullen in 2024 worden uitgebreid met contactloze betalingen via NFC-technologie.

Eerder in juli hebben beide kamers van de Federale Vergadering van Rusland, de Staatsdoema en de Federatieraad, wetgeving goedgekeurd om de implementatie van de CBDC te vergemakkelijken. De Russische president Vladimir Poetin heeft de wet deze week ondertekend.

De wetgeving opent de weg voor digitale roebelbetalingen in de Russische Federatie, terwijl het gebruik van andere digitale financiële activa voor betalingen effectief werd verboden met een andere wet die werd goedgekeurd door het staatshoofd medio juli.

Eerste plaatsvervangend voorzitter van de Bank of Russia, Olga Skorobogatova, benadrukte dat de digitale roebel geen cryptocurrency of stablecoin is. De CBDC kan worden gebruikt om SWIFT-overschrijvingen te vervangen en zal burgers in staat stellen vrijelijk te betalen en geld te verzenden, benadrukte ze.

Rusland heeft de ontwikkeling van de digitale roebel opgevoerd als onderdeel van inspanningen om de negatieve effecten van westerse sancties, waaronder financiële en bancaire beperkingen, opgelegd vanwege de invasie van Oekraïne, te beperken. Vorige week onthulde Nabiullina dat de CBR opties onderzoekt om het digitale roebelplatform te integreren met andere CBDC-systemen om de Russische digitale valuta te gebruiken in grensoverschrijdende betalingen.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!