Avanti Bank

Rusland zegt dat SWIFT-verbod gelijk kan staan aan oorlogsverklaring

Een SWIFT-verbod kan Rusland weer tot waanzin aanzetten.

De invasie van Rusland in Oekraïne veroorzaakte een cascade van gevolgen die snel voelbaar werden over de hele wereld.

Afgezien van eigendommen en mensenlevens, kregen de wereldwijde financiën – en cryptocurrency in het bijzonder – een flinke klap.

Op zaterdag blokkeerden de VS en haar westerse bondgenoten de toegang van bepaalde Russische banken tot het internationale betalingssysteem SWIFT, waarmee de druk op Moskou werd opgevoerd terwijl het zijn militaire aanval op Oekraïne voortzet.

De maatregel is bedoeld om beslag te leggen op de centrale bankreserves van de Russische economie en een aantal Russische banken af te snijden van een kritisch wereldwijd financieel netwerk.

De Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication, of SWIFT, is een 48 jaar oude Belgische organisatie die dienst doet als clearinghouse voor internationale geldtransfers tussen banken.

Meer dan 2.000 financiële instellingen in meer dan 200 landen, waaronder Rusland, vertrouwen op het beveiligde communicatiesysteem. Dagelijks maakt SWIFT tientallen miljarden dollars over tussen meer dan 11.000 banken en andere financiële instellingen wereldwijd.

De beperkingen van de centrale bank zijn bedoeld om de toegang tot de meer dan 600 miljard dollar aan reserves van het Kremlin te beperken, waardoor Rusland de roebel niet langer kan handhaven terwijl die deprecieert als reactie op de verscherping van de westerse sancties.

Volgens de Amerikaanse autoriteiten waren de acties van zaterdag bedoeld om de roebel in een “vrije val” te brengen en de stijgende inflatie in Rusland te bevorderen.

Het effect van het SWIFT-verbod


Als de acties van zaterdag zo ernstig zijn als beschreven, zou de daaruit voortvloeiende economische ontwrichting kunnen leiden tot binnenlandse politieke onrust voor de Russische president Vladimir Poetin.

Het SWIFT-verbod heeft het enorme potentieel om de pijn van westerse vergelding voor Poetins gruweldaden veel breder te verspreiden dan eerdere sanctierondes.

En voor de cryptocurrencies betekent elke verstoring van de wereldwijde financiële markt ook een verstoring van de normale handelsstroom in de cryptoruimte.

Er zijn zogenaamde sentimenten om voor op te passen en te sussen – en deze zijn fragiel en onvoorspelbaar.

Het kan erger


Rusland in een recessie dwingen zou niet voorkomen dat zijn tanks de hoofdstad van Oekraïne binnenrollen, maar het zal wel een prijs opleggen aan de regering van Poetin – zo niet aan de despoot persoonlijk.

Toen Rusland in 2014 Crimea binnenviel en annexeerde en separatistische troepen in Oost-Oekraïne steunde, overwogen landen aan beide zijden van de Atlantische Oceaan de SWIFT-optie.

Volgens de Associated Press verklaarde Rusland destijds dat uit SWIFT worden gezet gelijk zou staan aan een oorlogsverklaring.

Scroll naar beneden om het volgende artikel te lezen of klik hier voor het laatste nieuws. Vergeet ons tevens niet te volgen op FacebookYouTube en Telegram, zodat je altijd op de hoogte blijft van het laatste nieuws!

deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

NET BINNEN