Ook de CEO van Binance laat zich horen na aanklacht SEC

Deze week is gevuld geweest met vele maatregelen van de Securities and Exchange Commission (SEC) van de Verenigde Staten als reactie op de rechtszaken tegen zowel Binance als Coinbase. In een van zijn opmerkingen over de maatregelen zei de CEO van Binance, Changpeng ‘CZ’ Zhao, dat de marktregulator geen rechtszaak heeft aangespannen tegen FTX, ondanks de wijdverspreide overtreding die werd begaan door de exchange en de oprichter Sam Bankman-Fried, wat uiteindelijk tot het faillissement heeft geleid.

De opmerking van CZ was een reactie op een tweet van de CEO van Gemini, Cameron Winklevoss, die opmerkte dat “een rechtszaak door de SEC vroeger betekende dat je waarschijnlijk iets verkeerds had gedaan. Nu betekent het waarschijnlijk dat je iets goeds doet.” CZ gaf daarnaast het onderstaande aan op Twitter:

“Ze hebben FTX niet aangeklaagd.”

De branche is opgeschrikt door rechtszaken die de twee grootste handelsplatforms binnen een tijdsbestek van 24 uur hebben getroffen. Hoewel het nog onduidelijk is wat de toezichthouder nog in petto heeft, tonen de reacties van beide exchange-leiders aan dat ze klaar zijn om de strijd aan te gaan met de SEC, zelfs als de zaak voor de rechter wordt gebracht. De SEC heeft 13 verschillende beschuldigingen geuit tegen de Binance-exchange, waaronder het illegaal opereren als een niet-geregistreerde exchange en het direct overtreden van de Know-Your-Customer (KYC) regels.

Door SEC geklasseerde ‘crypto-effecten’ in het rood

De rechtszaken tegen beide exchanges, hoewel verschillend op veel aspecten, hebben één gemeenschappelijk element: de handel in niet-geregistreerde crypto-effecten. Volgens de aanklachten heeft de marktregulator Cardano (ADA), Solana (SOL), Filecoin (FIL) en Decentraland (MANA), onder andere, aangewezen als effecten.

Deze classificatie heeft geleid tot een daling van de prijzen van deze digitale valuta. Zelfs op het moment van schrijven, wanneer de bredere markt enige milde herstelbewegingen laat zien, staat Cardano nog steeds 2,82% lager op $0,3429 vanwege de angst voor mogelijke verwijdering van Robinhood, terwijl Polygon (MATIC) in de afgelopen 24 uur 3,17% van zijn waarde heeft verloren.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!