Proof-of-Reserve-audits onthullen niet altijd alle informatie, aldus SEC-accountant

De Securities and Exchange Commission (SEC) van de Verenigde Staten heeft een waarschuwing afgegeven met betrekking tot audits van cryptocurrency-bedrijven. Het instituut heeft namelijk gezegd dat investeerders zeer op hun hoede moeten zijn om te vertrouwen op een Proof-of-Reserve (PoR) van een bedrijf.

De waarnemend hoofdaccountant van de SEC, Paul Munter, heeft in een recent interview met de Wall Street Journal investeerders gewaarschuwd om op hun hoede te zijn voor sommige beweringen van crypto-bedrijven.

Nadat de FTX-exchange ineenstortte, werd het vertrouwen van gebruikers in gecentraliseerde platform aangetast. Sommige exchanges begonnen als gevolg hiervan Proof-of-Reserves-audits uit te voeren om klanten te verzekeren dat hun geld veilig is. Een Proof-of-Reserve is een onafhankelijke controle door een derde partij die wordt wordt uitgevoerd op gecentraliseerde crypto-exchanges. Het doel is om ervoor te zorgen dat die platforms de activa houden die ze claimen namens hun klanten.

Het PoR-traject is echter niet voldoende. PoR onthult namelijk niet de totale balans en de passiva van een platform, waardoor het voor gebruikers moeilijk is om de financiële gezondheid van een bedrijf grondig te verifiëren.

Munter gaf daarom aan dat de SEC goed kijkt naar hoe crypto-bedrijven hun rapporten van accountantskantoren uitbeelden. Naar verluidt stuurde de waakhond van Wall Street ook een waarschuwing naar accountantskantoren.

De grootste crypto-exchange op basis van handelsvolume, Binance, heeft op 7 december zijn PoR-audit vrijgegeven. Er werd in het rapport aangetoond dat de Bitcoin-reserves van Binance een onderpandsratio hebben van 101%. Dit suggereert dat de exchange meer heeft dan alle BTC die het nodig heeft om deposito’s van klanten te dekken.

Sommige experts waren er echter snel bij om alarm te slaan met betrekking tot het rapport. Volgens hen is het verre van genoeg om bezorgde gebruikers tevreden te stellen. Professor boekhouding aan het Baruch College in New York, Douglas Carmichael, gaf het volgende aan:

“Ik kan me niet voorstellen dat het alle vragen beantwoordt die een belegger zou hebben over de toereikendheid van zekerheden.”

Munter gaf daarnaast aan dat een rapport niet genoeg informatie is voor een investeerder om te beoordelen of het bedrijf voldoende activa heeft om zijn verplichtingen te dekken. Hij voegde het onderstaande toe:

“Beleggers moeten niet te veel vertrouwen stellen in het enkele feit dat een bedrijf zegt dat het een bewijs van reserves heeft van een accountantskantoor.”

Doordat er enige controverse was rond het PoR-rapport van Binance, heeft het accountantskantoor dat de Bitcoin-reserves van Binance had gecontroleerd, Mazars, inmiddels het werk met al zijn crypto-klanten opgeschort.

Het rapport van de Wall Street Journal beweerde dat Binance op zoek was naar een ander accountantskantoor nadat het door Mazars was geschrapt. Volgens Binance zijn meerder grote bedrijven zoals Deloitte, EY, KPMG en PwC, niet bereid om een PoR-audit uit te voeren voor een particulier crypto-bedrijf.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!