Mining-moeilijkheid van Bitcoin blijft maar dalen

Het minen van Bitcoin is net veel gemakkelijker geworden. Moeten we ons hierom zorgen maken? Gegevens van BTC.com tonen aan dat de Bitcoin-mining-moeilijkheid gisteren bijna 6% daalde tot 83,1 biljoen hashes. Hoe hoger de mining-moeilijkheid – gemeten aan de hand van de energie en middelen die miners gebruiken om het netwerk veilig te houden – hoe moeilijker het is om Bitcoin (BTC) aan te vallen. Een daling in moeilijkheid is daarom geen goed teken. Maar het wordt tenminste op korte termijn verwacht, aldus experts.

“Als er niet genoeg marge is voor mijnwerkers om winst te maken, schakelen ze uit, waardoor de hash-snelheid afneemt,” vertelde Nick Hansen, CEO van de Luxor Mining Pool. “Hash-snelheid” verwijst naar de snelheid waarmee een mijnwerker hashes produceert – het proces van het versleutelen van gegevens. Dit model staat bekend als proof-of-work, een belangrijk onderscheidend kenmerk voor Bitcoin.

Vorige maand onderging Bitcoin een vierjaarlijks evenement genaamd de halvering. De update halveerde de beloningen voor mijnwerkers van 6,25 BTC voor elk blok dat ze verwerken tot 3,125 BTC. Miners – die nieuwe munten produceren en het netwerk draaiende houden door nieuwe transacties te verwerken – moeten nu harder werken om in het spel te blijven. En met kleinere beloningen maar harder werken, sluiten veel mijnwerkers helemaal de deuren.

Nishant Sharma, oprichter bij BlocksBridge Consulting – een onderzoeks- en communicatie-strategiebureau dat zich richt op de Bitcoin-miningindustrie – zei dat dit meestal gebeurt na een halvering. “Na een Bitcoin-halvering leidt de daling in mijnbeloningen ertoe dat minder efficiënte mijnwerkers hun machines uitschakelen,” zei hij. “Dit zelfaanpassende kenmerk is gunstig voor slankere operaties, omdat overgebleven mijnwerkers verhoogde beloningen ontvangen vanwege de verminderde moeilijkheidsgraad,” zei Sharma.

Scott Norris, CEO van het mining-bedrijf Optiminer, stemde hiermee in: “Dit is een normale gebeurtenis na een halveringsevenement en gezond voor het netwerk en de goed gepositioneerde miners,” zei hij. “De miners die goed hebben gepland, zullen groeien of degenen die zijn uitgeschakeld, zullen nieuwere technologie krijgen en goedkopere energie vinden terwijl iedereen wacht tot de prijs de halvering weerspiegelt,” voegde Norris toe. “Hoe dan ook, het netwerk zal blijven groeien.”

De prijs van Bitcoin speelt ook een rol in de daling van de mining-moeilijkheid: het activum bereikte vorige maand een nieuw all-time high van $ 73.737, maar staat vandaag op $ 62.506, een daling van 15%. Als het activum hoger geprijsd zou zijn, zou het delven van het activum winstgevender zijn, beloningen voor mijnwerkers zouden hoger zijn en meer zouden in bedrijf kunnen blijven. Maar een dalende BTC-prijs maakt dit moeilijker, waardoor de effecten van de halvering worden versterkt.

Toch zegt Norris dat dit geen verrassing is – en ook niet de stilstand op de markt. “Het gebeurt altijd op deze manier,” zei Norris. “Historisch gezien zal het laat in het jaar zijn voordat we veel prijsstijging voor Bitcoin zien.”

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!