Wat is Proof of Reserves (PoR)?

Cryptocurrency-beurzen komen meer en meer onder druk van gebruikers en toezichthouders om te bewijzen dat ze de klantentegoeden correct beheren. De laatste jaren zijn vele beurzen het slachtoffer geweest van hacks of gewoonweg slecht gestuurd en beveiligd geworden. Bovendien zijn er exchange exit scams geweest waarbij er sprake is geweest van oplichterij en diefstal. Er is hiervoor een oplossing nodig om beter overzicht te krijgen over exchanges: Proof of Reserves (PoR).

Manieren van Proof of Reserves

Bij Proof of Reserves kan een exchange aantonen dat ze alle fondsen van klanten ook daadwerkelijk in beheer hebben. Dit kan op verschillende manieren worden aangetoond:

Publieke wallet-adressen

Bij deze methode publiceren exchanges een lijst waarop alle crypto adressen van de exchange te zien zijn. De lijst bevat ook de uitvoeringsscripts voor elke UTXO met de bijbehorende public keys van de exchange.

Met deze optie moet er wel worden uitgegaan van het feit dat de exchange toegang heeft tot deze keys om zo te bewijzen dat ze dus beschikking hebben over de activa. Een kanttekening van deze oplossing is dat het ten koste gaat van de privacy van de klanten van de Exchange. BitMEX heeft besloten om deze methode toe te passen.

Realtime controle

Bij Realtime controle houdt een extern bedrijf dagelijks een audit om te controleren of de desbetreffende exchange genoeg digitale active aanhouden om hun verplichtingen aan klanten te voldoen. Dit is minder transparant maar beschermt de privacy van klanten meer.

Merkle tree

Daarnaast zijn er ook nog complexere, cryptografische manieren om aan te tonen welke Bitcoins daadwerkelijk in beheer zijn. Dit wordt gedaan met behulp van een merkle tree. Hiermee kan een auditor of andere controleur een privacy vriendelijke structuur opzetten die alle activa van klanten omvat.

De controleur krijgt een merkle root. Dit is vergelijkbaar met een soort vingerafdruk die alle activa van klanten op unieke wijze identificeert. Hierdoor staat dus op elke digitale activa een “digitale handtekening” van degene die eigenaar is van deze munt. Dit zorgt voor een effectieve manier om een exchange te controleren zonder dat het ten koste gaat van privacy. Kraken is een voorbeeld die zich zo laat controleren.

Conclusie

Momenteel zijn verschillende personen/projecten ook bezig met het ontwikkelen van een eigen methode om Proof of Reserves aan te tonen. Het lijstje zal door de jaren heen dus nog wel wat langen worden. Het is echter altijd beter om je crypto in eigen beheer te hebben. Een cold wallet is een mooi voorbeeld hiervan. Helaas zijn er veel situaties waarbij dit niet mogelijk is. Proof of Reserves zullen hier hopelijk bij helpen om zo de sector beter te kunnen controleren en zo meer transparantie in de cryptomarkt teweeg te brengen.