Binance’ audit roept meer twijfels op

Om het vertrouwen van klanten te vergroten en transparantie te bieden, heeft cryptocurrency-beurs Binance de hulp ingeroepen van het prominente accountantskantoor Mazars om na te gaan of hun activa voldoende beschermd zijn. Dit onderzoek heeft echter een aantal potentiële problemen met betrekking tot de financiën van de exchange aan het licht gebracht.

Na raadpleging van een financiële en boekhoudkundige deskundige kwam The Wall Street Journal te weten dat de controle van Mazars niet geheel transparant was; integendeel, bepaalde gebreken waren door de beurs verdoezeld.

In een serie tweets benadrukte John Reed Stark – de voormalige chef voor Security Exchange Commission’s Office of Internet Enforcement – enkele belangrijke rode vlaggen met betrekking tot de beurs Binance. Volgens hem hebben de rapporten van dit platform nagelaten zijn interne financiële controles te onderzoeken en activa en passiva adequaat te kwantificeren. Als zodanig wees hij erop dat deze tekenen potentiële risico’s inhouden voor de toekomst.

Het belangrijkste is dat Mazars er niet in slaagde beleggers te verzekeren van de financiële soliditeit van de beurs, omdat ze weinig informatie verstrekte over de manier waarop de beurs activa liquideerde om margeleningen terug te betalen. Bovendien werd geen betrouwbare informatie verstrekt over de bedrijfsinfrastructuur. Dit ondermijnde in hoge mate het vertrouwen van beleggers in de stabiliteit en betrouwbaarheid van de beurs.

Niettemin berispte Kraken’s CEO Jesse Powell de exchange voor het verstrekken van wallet-adressen zonder de passiva te berekenen. Volgens hem moet een proof-of-reserve audit niet alleen de totale clientpassiva bevatten, maar ook handtekeningen die de controle van de custodian over die wallets aantonen.

Meer vertrouwen voor gebruikers

Gezien de recente gebeurtenissen, in het bijzonder de ineenstorting van FTX, is proof-of-reserves een steeds populairdere trend geworden onder cryptocurrency beurzen. Veel bedrijven streven er nu naar om hun klanten visueel bewijs te leveren van de beschikbare financiële middelen die de door hen aangehouden activa ondersteunen.

Vorige maand nam het gerenommeerde crypto-uitwisselingsplatform Kraken de ongekende stap om zijn klanten via een link naar een exclusieve pagina toegang te geven tot proof-of-reserves – ondanks het feit dat hun totale reserves voor gebruikers verborgen werden gehouden.

Onlangs doorstond KuCoin met succes een audit van zijn bewaaractiva en -passiva om ervoor te zorgen dat gebruikers zich zo veilig mogelijk voelen. De repercussies die het ongelukkige falen van FTX heeft gehad op de cryptocurrency industrie moeten nog worden vastgesteld. Onlangs doorstond KuCoin met succes een audit van zijn bewaaractiva en -passiva om ervoor te zorgen dat gebruikers zich zo veilig mogelijk voelen. De repercussies die het ongelukkige falen van FTX heeft gehad op de cryptocurrency industrie moeten nog worden vastgesteld.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!