Nouriel Roubini zegt dat de SEC marktmanipulatie moet onderzoeken, na grote aankoop van Tesla

Na de recente beslissing van Tesla Motors om op Bitcoin in te zetten, zei de econoom en prominente Bitcoin-criticus Nouriel Roubini, dat de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) naar mensen zoals Elon Musk zou moeten kijken voor marktmanipulatie. De CEO van Tesla tweette de afgelopen weken veelvoudig over Bitcoin (BTC) en Dogecoin (DOGE) en wijzigde op een gegeven moment zijn bio van zijn populaire Twitter-profiel zelfs bij naar “#bitcoin”.

Dit heeft er voor gezorgd dat de koers van Bitcoin enorm steeg. De munt wist zelfs een nieuw record te behalen van ongeveer $48.250. Daarnaast wist Dogecoin ook verschillende records te breken. Op het moment van schrijven staat de munt zelfs op de 12e positie op CoinMarketCap, met een prijs van $0,07, wat een stijging van 2278% is in de afgelopen 3 maanden.

Het is dus duidelijk te zien dat ’s werelds rijkste man op aarde een enorme invloed heeft op de koersen en dit is iets wat de econoom Roubini niet bevalt. De hoogleraar economie van de New York University bekritiseerde op dezelfde manier het “onverantwoordelijke gedrag” van MicroStrategy-CEO Michael Saylor voor het omzetten van een aanzienlijk deel van de kasreserves van het bedrijf in Bitcoin, gezien de volatiliteit van de cryptocurrency. MicroStrategy bezit momenteel 71.079 BTC ter waarde van meer dan $3 miljard, volgens een SEC-formulier van vorige week.

In een interview op CoinDesk TV’s First Mover waarschuwde Nouriel Roubini voor hoe Bitcoin zou kunnen “instorten” als Tether, de uitgever van de Tether (USDT) stablecoin, en crypto-beurs Bitfinex dit jaar worden aangeklaagd. Hij zei verder dat Tether een “criminele organisatie is” en dat “een stel whales en insiders de Bitcoin koers manipuleren”.

USDT heeft een marktkapitalisatie van $31 miljard en is onderhevig aan meerdere lopende onderzoeken, onder meer door het Amerikaanse ministerie van Justitie en het kantoor van de New York Attorney General. Het onderzoek is gericht om te bepalen of USDT wordt gebruikt om de cryptocurrency-markten op te blazen.

Roubini voorspelde verder dat de wereld uiteindelijk “contant geld” zou afbouwen en dat de Verenigde Staten een “e-dollar” zou creëren. Daarnaast zei hij dat deze CBDC’s niks te maken zullen hebben met cryptocurrencies, aangezien het een gesloten systeem zal zijn dat gecentraliseerd gecontroleerd zal zijn door overheden.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!