Ethereum 5 jaar

Ethereum viert vandaag 5e verjaardag!

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

Vandaag viert het bekende blockchain-project Ethereum (ETH) zijn vijfde verjaardag, sinds het mainnet live ging op 30 juli 2015. Om deze reden hebben we hieronder een korte samenvatting van de gebeurtenissen tot nu toe opgesomd.

Hoe het allemaal begon

Het originele whitepaper van Ethereum (getiteld: “Ethereum White Paper: A next-generation smart contract and decentralized application platform”) is geschreven door de Russisch-Canadese programmeur Vitaly Dmitriyevich Buterin (beter bekend als Vitalik Buterin) en werd gepubliceerd op zijn blog in december 2013.

Hier is hoe Vitalik het hoofddoel van Ethereum beschreef in een samenvatting:

“Wat Ethereum van plan is te bieden, is een blockchain met een ingebouwde, volwaardige turingvolledige programmeertaal, die kan worden gebruikt om ‘contracten’ te maken die kunnen worden gebruikt om arbitraire state transition functions te coderen, zodat gebruikers elk van de bovenstaande beschreven systemen kunnen maken, evenals vele andere die we nog niet hebben bedacht, simpelweg door de logica op te schrijven in een paar regels code.”

Ethereum werd op 27 januari 2014 door Vitalik aangekondigd op dag 2 van de Noord-Amerikaanse Bitcoin-conferentie in Miami, Florida. Tijdens zijn lezing zei Vitalik dat één van de toepassingen van Ethereum was om crypto-activa te maken voor gespecialiseerde doeleinden:

“Laten we niet één valuta hebben. Laten we duizend valuta’s hebben.”

De ICO en proof-of-concept

Ongeveer zes maanden later (op 7 juni 2014) ontmoetten de acht mede-oprichters van Ethereum – Vitalik Buterin, Anthony Di Iorio, Charles Hoskinson, Mihai Alisie, Amir Chetrit, Joseph Lubin, Gavin Wood en Jeffrey Wilke – elkaar in een huurhuis in Zug , Zwitserland (een stad die de bijnaam “Crypto Valley” heeft gekregen). Tijdens deze bijeenkomst stelde Vitalik voor dat het Ethereum-project als een non-profit zou worden voortgezet.

De ontwikkeling van Ethereum werd gefinancierd via een ICO, die van in juli t/m augustus 2014 liep. Investeerders konden betalen met Bitcoin (BTC) en er werd uiteindelijk $18 miljoen opgehaald.

Het laatste proof-of-concept-prototype van de Ethereum Foundation, met de codenaam ‘Frontier’, ging live op 30 juli 2015. Dit prototype bood echter alleen een “command line” gebruikersinterface, en het doel was om ontwikkelaars toe te staan ​​het te gebruiken in een live testomgeving (ook al maakte het platform gebruik van echt geld).

5 jaar later

Afgelopen dinsdag plaatste crypto-journalist en podcaster Laura Shin een nieuwe aflevering van haar “Unchained” -podcast, met daarin een interview met Vitalik, waarin ze vroeg naar zijn mening en gevoelens over Ethereums vijfde verjaardag.

Vitalik antwoordde als volgt:

“Ethereum heeft de afgelopen vijf jaar zeker een lange weg afgelegd, en het is echt heel opvallend geweest om gewoon de verandering te zien … en zelfs te zien hoe meer en meer van de veranderingen buiten mijn, en zelfs buiten de Ethereum Foundation‘s, controle liggen.”

Ethereum 2.0 staat om de hoek

Zoals we eerder op onze website aangaven, staat Ethereum op het punt om de langverwachte update van het netwerk te introduceren, namelijk Ethereum 2.0. Zo werd eerder deze week bekendgemaakt dat Ethereum 2.0 validator launchpad testnet officieel live is gegaan op 27 juli 2020.

Volgens het officiële blogbericht kunnen gebruikers het aankomende Medalla multi-client testnet bijhouden en eventueel stortingen doen. Bovendien wordt er beloofd dat ze de interface blijven ontwikkelen in aanloop naar de lancering van het mainnet.

Daarnaast werd eerder al bekend dat het laatste officiële testnet van Ethereum 2.0 op 4 augustus live zal gaan. Het testnet heeft de naam “Medalla” gekregen, wat Medaille betekent in het Spaans.

Ethereum 2.0-ontwikkelaars hebben tevens de specificaties van het “officiële” testnet vrijgegeven, in afwachting van de vermoedelijke lancering van Ethereum 2.0 aan het einde van het jaar. Zo gaf Ethereum-ontwikkelaar Afri Schoedon aan dat hij gelooft dat fase 0 in november 2020 nog gelanceerd gaat worden.

Snel cryptocurrencies kopen? Doe dat meteen op Binance en meld je dan aan door hieronder te klikken!

Scroll naar beneden om het volgende artikel te lezen of klik hier voor het laatste nieuws. Vergeet ons tevens niet te volgen op Facebook en Telegram, zodat je altijd op de hoogte blijft van het laatste nieuws!

deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

NET BINNEN