Franse toezichthouder vraagt feedback over snelle ontwikkelingen van cryptocurrencies

De Franse toezichthouder, de Autorité de la concurrence genoemd, is op zoek naar feedback van leidinggevenden uit de publieke en fintech-sector over de evolutie van de betalingssector. De toezichthouder wil de laatste ontwikkelingen op het gebied van blockchain, cloud, cryptocurrencies, digitale portefeuilles, en hun impact op betalingen, begrijpen.

Om dit te realiseren lanceerde de toezichthouder vorige week een onderzoek, met een focus op de fintech-industrie. Het bureau is met name geïnteresseerd in de impact van innovatieve technologieën, zoals blockchain en cloud, op betalingsdiensten.

De autoriteit wil weten hoe de nieuwe spelers die de markt betreden, zullen omgaan met traditionele bankoplossingen. Het onderzoek zal de toezichthouder helpen om erachter te komen of blockchain– en cloud-startups/bedrijven concurrentie brengen voor het ouderwets bankieren.

De toezichthouder zei dat technologische innovaties zowel de aanbodzijde hebben veranderd, aangezien crypto- en cloud-bedrijven nieuwe mogelijkheden bieden, als de vraagzijde, omdat meer consumenten op zoek zijn naar betalingssystemen die in lijn zijn met de laatste trends.

1xbit

De mededingingsautoriteit heeft ook vermeldt hoe Apple, Facebook en Google de betalingssector betreden. Deze reuzen vormen, samen met veel startups, een directe uitdaging voor banken.

De respondenten moeten hun antwoorden vóór 19 juni indienen. Enkele van de vragen zijn als volgt:

  • Wat vindt u van de komst van grote digitale spelers in de betalingssector in Frankrijk?
  • Denkt u dat grote digitale spelers concurreren met of een aanvulling op vormen op de diensten van banken?
  • Wat zijn volgens jou de effecten van technologieën zoals “cloud” en “blockchain” op het functioneren van de betalingsdienstensector?
  • Zou u concurrentiekwesties kunnen identificeren die verband houden met de ontwikkeling van cryptocurrencies?
  • Zou u in staat zijn om concurrentierisico’s te identificeren die verband houden met het gebruik van blockchain-technologie door bepaalde spelers in de sector van nieuwe technologieën, die worden toegepast op betalingsactiviteiten? Zo ja, welke?

Is dit een reële angst?

Als we de ontwikkelingen op de markt bekijken en erbij pakken, dan zien we dat veel nieuwe spelers de betalingsmarkt op proberen te komen. Zo kondigde Crypto.com deze week nog aan dat het haar kaartondersteuning uitgebreidt heeft naar 31 Europese landen.

Daarnaast is Binance, naar verluidt, bezig met een eigen Binance kaart. Het is op dit moment onduidelijk welke cryptocurrencies worden ondersteund door de aangeboden debetkaart of in welke landen deze mogelijk beschikbaar gaat zijn voor gebruik. 

Last but not least, is de Amerikaanse beurs Coinbase ook een gehele tijd actief op de markt met de Coinbase Card. Met de Coinbase debetkaart kunnen gebruikers, die een Coinbase account hebben, betalingen met cryptocurrencies, zoals Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH) uitvoeren bij elke winkel die Visa accepteert.

Zoals je ziet is het logisch dat de Franse autoriteit een bedreiging voor banken ziet. Het is alleen maar de vraag hoe ze deze bedreiging willen ‘bestrijden’.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!