Swash: passief inkomen door te surfen en zoveel meer

Swash is een crypto-project opgestart met als doel om gebruikers van het internet terug controle te geven over de data die ze online achterlaten. Het idee is eenvoudig. Je surft en verdient een passief inkomen door de data die daardoor genereert. Hoe dat precies in z’n werk gaat, leggen we in deze review uit.

Als je surft wordt je data opgeslagen door grote internetbedrijven zoals Google en Facebook. Die gebruiken ze dan of verkopen ze door aan andere bedrijven. Het geld dat ze daarmee verdienen, verdwijnt in de ondertussen goed gevulde zakken van de internetgiganten. Swash wil daar verandering in brengen.

Verdienen dankzij de Swash extensie

Eens de extensie geïnstalleerd is, is het tijd om je wallet in te stellen. Je doorloopt enkele vensters en maakt vervolgens een nieuwe wallet aan. Vergeet geen backup te nemen! Eigenlijk ben je nu al helemaal klaar om $DATA te beginnen verdienen.

Je kan de extensie nog wel verder tweaken naar je eigen smaak. Bij het tabblad Data kan je namelijk bepaalde gevoelige woorden laten verbergen. Wanneer deze in beeld komen, zal de extensie je data niet opslaan. Dat gebeurt overigens ook niet met wachtwoorden, emails of je naam.

Vervolgens kan je het tijdsinterval waartussen de extensie je data doorstuurt aanpassen. Standaard staat die op 2 minuten. Stel je die echter in op b.v. 20 minuten, dan kan je alle verzamelde data in dat tijdsbestek nog controleren en eventueel verwijderen voor het wordt verder gestuurd.

swash installeren data verzamelen
De instellingen van de Swash browserextensie

Maar Swash wil zóveel meer zijn

Wat ze bij Swash geobserveerd hebben, is dat de data-industrie een enorme markt is die gedomineerd wordt door een handvol spelers. De EU schat de omzet van de data-industrie op $3 biljoen. Elke seconde maakt elke persoon 1,7 MB aan data aan. De globale hoeveelheid data in 2025 wordt geschat te groeien tot 175 zettabytes of een 175 miljard TB.

Swash wil dus een verdienmodel maken door jouw data te verkopen aan bedrijven, ontwikkelaars of onderzoekers die nood hebben aan data van hoge kwaliteit. En ze willen jou 70% van die waarde teruggeven.

Het team achter Swash heeft echter nog grotere plannen. Er is een heel ecosysteem uitgedacht dat tot in de puntjes beschreven is in de white paper. Toegegeven, ons hoofd duizelde bij het lezen van alle termen die ze bedacht hebben. We overlopen er enkele, maar laat ons zeggen dat er nog véél meer achter zit.

De gebruikers die de extensie installeerden worden sMembers genoemd en zij maken deel uit van een Data Union. Net zoals een vakbond voor arbeiders of een unie van handelaren. De Data Union is er om de belangen te behartigen van zij die data leveren. Wij dus, als internetgebruikers die de Swash extensie geïnstalleerd hebben.

De klanten die data willen kopen worden sCustomers genoemd die op het sIntelligence platform van Swash de voor hun waardevolle data terugvinden. Developers die sApps willen ontwikkelen kunnen dat heel breed zien. Datacollectie en -verwerking kan op tientallen manieren gebeuren en die kunnen allemaal een plaats krijgen in het Swash ecosysteem.

Hoe werkt Swash?

De browserextensie Swash werd het eerst voorgesteld op Mozfest 2019. Het Turkse Swash team ontwikkelde zo in nauwe samenwerking met Streamr de eerste Data Union. Onder de motorkap werkt Swash dankzij Streamr en de koppeling met de Ethereum-based xDAI sidechain.

De xDAI sidechain is een dPOS blockchain. Die werkt dus met het delegated proof-of-stake consensusmechanisme. Consensus wordt bereikt door validator nodes die dankzij hun gestakete coins onderdeel zijn van een groep nodes. Door een soort verkiezing door hun peers, worden validator nodes gekozen om blocks te valideren en daarvoor beloond te worden.

De xDAI chain is speciaal ontworpen om snelle en goedkope transacties te faciliteren, wat niet onlogisch is, daar Ethereum vaak het tegenovergestelde is.

Hoe zitten de tokenomics in elkaar?

Momenteel zijn het nog DATA tokens die je verdient door te surfen met de Swash extensie. De Streamr DATA tokens dus die ERC20-tokens zijn. Op termijn is het wel de bedoeling dat er overgeschakeld wordt naar het eigen SWASH token. Het SWASH token zal initieel gemint worden op de Ethereum blockchain en vervolgens gebridged worden naar andere netwerken zoals xDAI, BSC en Polygon.

Dat zal dan volgens een nieuwere standaard zijn, n.l. de ERC677 standaard. Alhoewel die niet zo algemeen aangenomen is heeft die toch een aantal verbeteringen t.o.v. de ERC20 standaard. Hij staat meer functionaliteit toe, is volledig compatibel met ERC20 en belooft een hogere gebruiksvriendelijkheid én lagere kosten.

Van het SWASH token zullen er 1 miljard worden gemint, waarvan er 5,4% bij lancering vrijgegeven wordt. Tijdens de public sale zal er 5% van de supply verkocht worden aan een startprijs van $0,09. Details over de public sale zijn volgens ons voorlopig nog niet bekend. Je kan jezelf wel inschrijven op de nieuwsbrief en eventueel laten white-listen.

Het SWASH token zal voornamelijk een utility token worden dat voor verschillende zaken gebruikt zal kunnen worden. Enerzijds als betaling voor zij die data verstrekken (b.v. de gebruikers van de extensie), als betaling om die data te mogen gebruiken en als betaling voor analysten of ontwikkelaars die bouwen in het Swash ecosysteem.

Bovendien zal Swash werken naar een DAO structuur waarbij de eigenaars van Swash tokens mee kunnen beslissen over bepaalde zaken. Beslissingen aangaande de tokenstructuur, roadmap ontwikkelingen of aanpassingen of het toestaan van DAO fondsen voor nieuwe projecten.

Wat brengt de toekomst voor Swash?

Swash heeft een nauwgezet uitgewerkte roadmap online staan. Daarin wordt de ontwikkeling van de verschillende producten en diensten die Swash wil aanbieden, tot in detail uitgestippeld. Zo wordt in Q4 van dit jaar de uitrol van smart contracts verwacht.

swash roadmap
Swash Roadmap – bron: swashapp.io/token

Het core team heeft een achtergrond in security en de bankindustrie. De adviseurs en investeerders zijn niet de minste. De oprichters van Streamr, Ocean Protocol, Outlier Ventures, Chainlink en Boson Protocol hebben zich zowel intellectueel en financieel verbonden aan Swash.

Conclusie

Het verhaal achter data terug bij de originele eigenaar te leggen en die daar van laten profiteren, is niet nieuw. Anderen zijn Swash al voorgegaan. Swash heeft misschien wel het voordeel van een sterke achterban in de vorm van de vele succesvolle investeerders en adviseurs.

Er staan nog veel zaken in de steigers voor het Swash project en we hopen dat ze die doelen zullen bereiken. Het idee erachter spreekt ons zonder twijfel aan.

Disclaimer: Dit is een betaalde review. Lezers moeten hun eigen onderzoek doen, voordat ze acties ondernemen met betrekking tot het gepromote bedrijf of een van zijn genoemde ondernemingen of services. CryptoBenelux is niet verantwoordelijk, direct of indirect, voor enige schade of verlies dat veroorzaakt is door of in verband met het vertrouwen in goederen, diensten of inhoud die genoemd zijn in het persbericht.