Blockchain is nu populairder dan ooit! Solana en Near Protocol trekken de kar

Een nieuw “State of Crypto”-rapport van durfkapitaalbedrijf Andreessen Horowitz (a16z) laat zien dat de blockchain-ruimte recordhoogtes bereikte voor gebruik en activiteit.

Volgens het artikel hadden 220 miljoen adressen in september 2024 minstens één keer interactie met een blockchain, een cijfer dat drie keer hoger ligt dan eind 2023.

Solana heeft het grootste aantal actieve gebruikers

De meeste activiteit kwam van Solana (SOL), dat 100 miljoen actieve gebruikers registreerde, gevolgd door Near protocol (NEAR), dat er 31 miljoen had. Het Layer 2 (L2)-netwerk van Coinbase, Base, stond op de derde plaats, met 22 miljoen wallets die er minstens één keer gebruik van maakten, terwijl 14 miljoen interactie hadden met het Tron-netwerk van Justin Sun.

Bitcoin (BTC) catalogiseerde op zijn beurt 11 miljoen unieke gebruikers, gevolgd op de zesde plaats door Binance Chain (BNB), dat er een miljoen minder had.

Bovendien zou de interesse in Solana onder blockchainbouwers met 11,2% zijn gegroeid, vergeleken met een bescheidener percentage van 5,1% in 2023. Er was ook enthousiasme voor Base, met een totaal aandeel bouwers dat met 10,7% steeg ten opzichte van de 7,8% van vorig jaar.

Evenzo steeg het aantal crypto-oprichters dat geïnteresseerd was in het Bitcoin-ecosysteem naar 4,2%, een lichte stijging ten opzichte van de 2,6% die enige aantrekkingskracht tot het netwerk in 2023 aantoonde.

Een andere opmerkelijke onthulling uit de a16z-studie is de explosieve groei van stablecoins, die traditionele betalingssystemen hebben overtroffen. In het tweede kwartaal van 2024 verwerkten ze $8,5 biljoen aan volume, meer dan twee keer de $3,9 biljoen van Visa in dezelfde periode.

In een reactie op het rapport zei a16z-onderzoeker Darren Matsuoka dat stablecoins de opvallende “killer app” van het crypto-ecosysteem zijn geworden, voornamelijk gedreven door minimale transactiekosten. Hij wees erop dat het verzenden van USDC op L2-netwerken zoals Base nu minder dan een cent kost, een schril contrast met de forse gemiddelde vergoeding van $44 voor internationale overschrijvingen.

De groeiende rol van crypto in de Amerikaanse politiek

Verder gaf het artikel aan dat crypto een belangrijk politiek onderwerp is geworden, met de Amerikaanse verkiezingen die de komende weken plaatsvinden.

Zowel Donald Trump als vicepresident Kamala Harris hebben in verschillende mate toenadering gezocht tot de cryptogemeenschap. Een recent onderzoek van Galaxy Research laat zien dat Trump weliswaar meer in de smaak valt, maar dat de gemeenschap optimistisch is dat Harris de industrie meer zou kunnen steunen dan Biden.

Gegevens van Google Trends laten zien dat swing states zoals Pennsylvania en Wisconsin een stijging in zoekinteresse voor cryptocurrency hebben gezien, waardoor ze tot de top vijf staten met de hoogste groei in crypto-nieuwsgierigheid behoren.

Andere belangrijke slagvelden waar de crypto-interesse toenam, zijn Michigan en Georgia, terwijl het tegenovergestelde gebeurde in Arizona en Nevada.

Volgens a16z is een van de oorzaken van de toegenomen fascinatie voor digitale activa de notering van spot Bitcoin en Ethereum ETF’s. Samen hebben deze producten momenteel bijna $90 miljard aan on-chain holdings.