Nigeria heft crypto-verbod op na nieuwe SEC-regelgeving

De Centrale Bank van Nigeria (CBN) heeft zijn verbod op het omgaan met bedrijven die betrokken zijn bij digitale tokens teruggedraaid.

Volgens een rapport van BusinessDay heeft de CBN nu instructies gegeven aan banken om rekeningen te openen voor cryptobedrijven, wat een omkering markeert van het verbod dat het in 2021 oplegde.

De beslissing komt nadat de Securities and Exchange Commission (SEC) nieuwe regelgeving voor cryptobedrijven die in het land actief zijn, heeft uitgevaardigd.

Het verbod van de CBN, ingevoerd in februari 2021, verbood deposito-ontvangende financiële instellingen om transacties uit te voeren met of cryptobeurzen te exploiteren.

De recente wijziging in de wet zal echter een broodnodige stimulans bieden aan cryptobeurzen in Nigeria, dat op de adoptie-index van blockchaingegevensbedrijf Chainalysis Inc. als tweede staat.

Ondanks de volatiliteit van de prijzen van virtuele activa, zijn de cryptotransacties in Nigeria blijven groeien, met een stijging van 9 procent gerapporteerd door Chainalysis in september.

Crypto-bedrijven moeten licentie verkrijgen

Volgens de nieuwe regelgeving mogen Nigeriaanse banken nu bankrekeningen openen voor cryptobedrijven, ook bekend als aanbieders van virtuele activadiensten (VASP’s).

Zij kunnen aangewezen afwikkelingsrekeningen verstrekken en fungeren als kanalen voor buitenlandse valutastromen en handel.

Crypto-bedrijven moeten echter een licentie van de SEC verkrijgen om te mogen opereren en aan bepaalde vereisten voldoen.

VASP’s, inclusief cryptobeurzen, zijn verplicht om een minimaal gestort kapitaal van ₦500 miljoen ($553.000) te betalen en moeten naar behoren geregistreerd zijn bij de Corporate Affairs Commission (CAC).

Bovendien moeten bedrijven die tokens willen uitgeven een whitepaper indienen bij de SEC en wachten op goedkeuring voordat ze deze in Nigeria lanceren.

Om naleving te waarborgen, zijn banken verplicht het Bank Verification Number (BVN) van alle directeuren en eigenaren van de cryptobedrijven die ze bedienen, te verkrijgen.

De richtlijnen omvatten ook strikte maatregelen voor klantkennis (KYC) waaraan VASP’s moeten voldoen voordat ze een bankrelatie aangaan.

De verandering in het cryptobeleid komt op een moment dat de munteenheid van Nigeria dit jaar aanzienlijk is gedevalueerd, waardoor bewoners naar cryptocurrencies zijn overgestapt als alternatieve waardeopslag.

Met de heropening van bankkanalen staat de cryptosector in Nigeria klaar voor verdere groei.

In oktober bekritiseerde een groep Nigeriaanse blockchainexperts de Centrale Bank van Nigeria voor zijn besluit om in 2021 het gebruik van cryptocurrencies te verbieden.

Destijds prees Adedeji Owonibi, de CEO van Convexity, het regime rond blockchaintechnologie en bekritiseerde hij het falen van de Centrale Bank van Nigeria (CBN) om een gunstig beleid te implementeren.

Hij prees de recente stappen van het National Information Technology Development Agency (NITDA) in zijn rol bij het pushen van het eerste nationale blockchainbeleid in mei, een zet die makers, investeerders en gebruikers zou beschermen.

Evenzo benadrukten andere experts op de top de regelgevende hindernissen waarmee ze in verschillende rechtsgebieden werden geconfronteerd en noemden een gebrek aan goed begrip van het concept en de aard van de technologie als belangrijke factoren voor het CBN-verbod twee jaar geleden.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!