Please enter CoinGecko Free Api Key to get this plugin works.

Cardano DEX, AXO, maakt zijn entree op het publieke toneel

Gedecentraliseerde beurzen (DEX) zijn naar voren gekomen als het platform van keuze voor crypto-enthousiastelingen, met name gezien de toegenomen regelgevende aandacht waarmee gecentraliseerde beurzen dit jaar te maken hebben gehad.

Terwijl DEX’s zoals UniSwap en Aave de leiding hebben op Ethereum, Polygon, Solana en andere EVM-gebaseerde ketens, is het Cardano-ecosysteem tot nu toe enigszins geïsoleerd gebleven in zijn aanbod.

Bij het beperkte cohort van DeFi-platforms van Cardano voegt zich nu AXO, een zeer verwachte DEX, die een nieuw tijdperk voor Cardano DeFi zal inluiden.

AXO luidt een nieuw tijdperk in voor Cardano DEX’s

Na een lange wachttijd van twee jaar heeft AXO, de nieuwste DEX van Cardano, zijn zeilen uitgerold op het openbare testnet, waarbij gebruikers worden uitgenodigd om zijn innovatieve handelsfuncties te testen, een meer hands-on ervaring op te doen en waardevolle feedback te geven voordat het platform zijn koers naar het mainnet bepaalt.


Vanaf 19 oktober krijgen Cardano-gebruikers de kans om te experimenteren met een overvloed aan zelfgecreëerde tokens, die geen intrinsieke waarde hebben, om zo te ontdekken hoe het platform in de toekomst zal functioneren.

Een samenvatting van de functies die AXO ter beschikking heeft:

  • AXO Basic: een gebruiksvriendelijke handelsinterface voor beginners.
  • AXO Pro: een geavanceerde handelsinterface voor minder ervaren gebruikers, voorzien van handelsstrategieën, indicatoren, algoritmen, bots en meer.
  • Composer: een intuïtieve interface waarbij gebruikers met slepen en neerzetten complexe handelsstrategieën kunnen ontwikkelen.
  • On-chain programmeerbare ruiltransacties.
  • Aanpasbare en op maat gemaakte handelsdashboards die afgestemd zijn op de specifieke behoeften van gebruikers.

AXO staat bekend als een van de meest geavanceerde DeFi-platforms op Cardano en maakt indruk met zijn complexiteit, wat sterk contrasteert met concurrenten zoals MinSwap en Indigo.

ruikers versteld staan van zijn complexiteit, in schril contrast met concurrenten zoals MinSwap en Indigo.

Gemeenschap bruist van opwinding voor Cardano DeFi

De lancering van AXO heeft in de gemeenschap een overweldigend positieve reactie teweeggebracht. De reacties waren zo enthousiast dat het platform moeite had om de toenemende stroom van bezoekers bij te houden. Leden van de gemeenschap waren opgetogen over het nieuwe tijdperk dat de introductie van deze DEX inluidde, aangezien deze pionierde met on-chain handel gebaseerd op UTxOs en andere complexe mechanismen.

Velen beschouwden AXO als de belichaming van verfijning in de DEX-industrie en stelden dat het de weg kon effenen voor andere platforms en zelfs voor de Cardano-blockchain zelf. Ondanks alle opwinding uitten sommige testers echter vragen over de onderliggende infrastructuur van het handelsplatform.

Ilya Oskin, mede-oprichter van Cardano DEX Spectrum Labs, heeft kritiek geuit op AXO, met name vanwege zijn op UTxO gebaseerde Order Matching Engine. De ontwikkelaar merkte op dat de infrastructuur gebruikers hinderde bij het uitvoeren van andere transacties totdat hun orders op de blockchain waren verwerkt, als gevolg van de manier waarop het was geprogrammeerd.

Naast de stroom van feedback en vragen met betrekking tot het handelsplatform meldden sommige gebruikers problemen met de frontend. AXO heeft echter snel gereageerd op dit probleem en aangegeven dat het om een klein probleem met de selectie van UTxO op de website ging. Ze hebben bevestigd dat ze actief werken aan een oplossing.

Aan de andere kant

AXO stond voorheen bekend als Maladex. Om AXO-tokens van het ISPO van het platform te claimen, moeten gebruikers KYC-processen voltooien. Deze vereiste wordt echter opgeheven zodra het platform live gaat op het mainnet. De grootste gedecentraliseerde uitwisseling van Cardano, MinSwap, heeft momenteel een Total Value Locked (TVL) van meer dan $40 miljoen, wat een aanzienlijk aandeel van 26% vertegenwoordigt in de algehele TVL van het netwerk. Volgens DeFiLlama heeft Cardano momenteel slechts 23 DeFi-platforms op zijn netwerk.

Cardano DeFi, hoewel veelbelovend, loopt nog steeds achter op concurrenten zoals Solana, Ethereum en Polygon, die al enkele jaren een voorsprong hebben. Echter, met platforms zoals AXO die hun intrede doen, zou Cardano het gat kunnen verkleinen en zich kunnen profileren als een geduchte mededinger in de DeFi-ruimte.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!