Zuid-Afrika’s crypto toekomst onzeker door aankomende verkiezingen

Het Zuid-Afrikaanse crypto-landschap bereidt zich voor op ingrijpende veranderingen, aangezien de aanstaande verkiezingen naar verwachting geen invloed zullen hebben op de positieve perceptie van digitale activa in het land. Ondanks politieke verschuivingen aan de horizon zet de Financial Sector Conduct Authority (FSCA) door met haar licentieregime voor crypto-bedrijven, waarmee Zuid-Afrika zich positioneert als een leider in de Afrikaanse crypto-regulering.

Volgens de nieuwe licentievoorwaarden moet de FSCA binnenkort 60 licenties uitdelen aan crypto-bedrijven, waaronder Luno, Zignaly en VALR. Deze regulering, gestart in 2022, volgt de wereldwijde trends die ernaar streven de rol van blockchain in de moderne financiën te erkennen.

Maurice Crespi, partner bij het in Zuid-Afrika gevestigde advocatenkantoor Schindlers Attorneys, prijst deze vooruitstrevende aanpak en benadrukt de afstemming ervan op wereldwijde normen. Hij merkt op dat de regulering de groeiende erkenning van de betekenis van blockchain in de moderne financiën symboliseert.

De aanstaande verkiezingen, gepland voor 29 mei, zouden een politiek keerpunt kunnen zijn, vooral voor het Afrikaans Nationaal Congres (ANC), dat wordt geconfronteerd met een sterke uitdaging voor zijn langdurige dominantie. Desalniettemin beweren crypto-voorstanders binnen de crypto-gemeenschap de ononderbrokenheid van het Zuid-Afrikaanse crypto-beleid vanwege de onafhankelijkheid van monetaire autoriteiten, zoals de Zuid-Afrikaanse Reserve Bank en de FSCA, ten opzichte van de politiek.

Mpumelelo Ndamane, CEO van Nuud Money, een in Zuid-Afrika gevestigde crypto-walletprovider, stelt dat de stabiliteit van regelgevende instellingen in de afgelopen drie decennia zorgen over politieke inmenging in crypto-beleid vermindert. Ndamane benadrukt de onafhankelijkheid van de Zuid-Afrikaanse Reserve Bank en de FSCA van politieke agenda’s, wat het vertrouwen in de veerkracht van crypto-regulering versterkt.

Bovendien staat het National Treasury van Zuid-Afrika op het punt nieuwe wegen te verkennen in fintech, met de focus op stablecoins en tokenisatie. De Intergouvernementele Fintech Werkgroep streeft ernaar de potentiële gebruiksmogelijkheden van stablecoins te evalueren en de regelgevende implicaties van tokenisatie op binnenlandse markten te beoordelen.

John McCarthy, algemeen adviseur voor wereldwijde regelgevingszaken bij Fireblocks, benadrukt de apolitieke aard van de benadering van Zuid-Afrika ten opzichte van digitale activa. Hij benadrukt de samenwerkingsinspanningen van intergouvernementele werkgroepen bij het vormgeven van crypto-regulering, waarbij de focus ligt op het aanpakken van apolitieke uitdagingen.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!