Ethereum mede-oprichter verkent veranderingen in staking

Vitalik Buterin, mede-oprichter van Ethereum (ETH), heeft onlangs zijn gedachten gedeeld over mogelijke veranderingen in het staking-systeem van Ethereum. In een recente blogpost besprak Buterin verschillende protocollen, waaronder ERC-4337, ZK-EVMs, private mempools, code precompiles en liquid staking, en onderzocht hij de trade-offs die gepaard gaan met het opnemen ervan in de code van Ethereum.

De meesterbrein achter Ethereum gaf aan dat het doel van het artikel was om “te beginnen met het opbouwen van een kader om mogelijke doelen beter te identificeren waarin bepaalde functies in het protocol het overwegen waard zouden kunnen zijn.”

Buterin toonde een sterkere neiging om bepaalde protocollen in de code van Ethereum op te nemen, zoals ERC-4337, terwijl hij voorzichtiger was met anderen, zoals private mempools. ERC-4337 is een tokenstandaard mede-ontwikkeld door Buterin, Kristof Gazso, Dror Tirosh, Tjaden Hess, Yoav Weiss en Shahaf Nacson, die account abstractie introduceert zonder wijzigingen in het onderliggende Ethereum-protocol.

Ondertussen houden private mempools, of “versleutelde mempools,” de transacties van gebruikers versleuteld totdat ze onomkeerbaar worden geaccepteerd in een blok. Hij erkende dat elk van deze protocollen complexe trade-offs met zich meebrengt die in de loop van de tijd zullen blijven evolueren.

Een specifieke zorg die Buterin noemde, was de concentratie van macht bij de vloeibare stakingproviders van Ethereum. Lido, een prominente liquid stakingpool, beheert momenteel meer dan 32% van de gestaakte ether op Ethereum, met holdings verdeeld over verschillende validators.

Samen met Rocket Pool is Lido een belangrijke speler in het ecosysteem, maar Buterin benadrukte de behoefte aan meer robuuste veiligheidsmechanismen. Buterin stelde voor om aanvullende oplossingen te onderzoeken om de veiligheid en decentralisatie van vloeibare staking te verbeteren.

In plaats van uitsluitend te vertrouwen op morele druk om belanghebbenden aan te moedigen hun keuze van stakingproviders te diversifiëren, suggereerde hij het aanpassen van het Ethereum-protocol zelf.

Dit zou kunnen inhouden dat de bestaande aanpak van RocketPool wordt verfijnd of dat verbeterde bestuursrechten worden toegekend aan een willekeurig geselecteerde commissie van kleine belanghebbenden. Deze maatregelen zouden kunnen bijdragen aan een meer gedecentraliseerd en veerkrachtig ecosysteem voor Ethereum.

Verschillende prominente liquid stakingproviders hebben een zelflimietregel geïmplementeerd of zijn ze bezig deze te implementeren om de gedecentraliseerde aard van Ethereum te behouden. De regel zorgt ervoor dat deze providers niet meer dan 22% van de Ethereum-stakingsmarkt in handen hebben, wat kan helpen om zorgen over de groeiende centralisatie van Ethereum-staking aan te pakken.

Minder dan een half procent van de uitgebrachte stemmen was voor de zelflimietregel, terwijl degenen die meer dan 99% van de governance-tokens van Lido, LDO, in handen hebben, hebben gestemd voor het protocol om zijn groei niet te beperken.

Volgens gegevens van Dune Analytics heeft Coinbase, de op een na grootste stakingprovider, slechts een marktaandeel van 8,7%.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!