HTX verliest $7,9 miljoen door cyberaanval

In een alarmerend incident heeft het blockchain-platform HTX (Huobi) onlangs aangekondigd dat het $7,9 miljoen aan ETH heeft verloren als gevolg van een cyberaanval door een onbekende hacker. Deze aanval werpt opnieuw het licht op de voortdurende dreiging van cybercriminaliteit in de wereld van cryptocurrencies en blockchain.

“HTX heeft een verlies geleden van 5.000 ETH als gevolg van een hacker-aanval, HTX heeft de verliezen die zijn geleden als gevolg van de aanval volledig gedekt en alle gerelateerde kwesties succesvol opgelost.”

Het beveiligingsteam van HTX ontdekte de inbreuk nadat ongeautoriseerde transacties werden gedetecteerd in hun systeem. De aanvaller wist toegang te krijgen tot de fondsen van het platform en deze over te maken naar externe wallets. HTX reageerde onmiddellijk door de kwetsbaarheid te identificeren en de nodige beveiligingsmaatregelen te nemen om verdere schade te voorkomen.

Blockchain-onderzoekers zoals PeckShield kregen lucht van de hack van tevoren en identificeerden een verdachte uitgaande transactie van 4.999 ETH van de beurs op zondag rond 10:00 uur UST. De adressen van de hacker zijn hier en hier geïdentificeerd.

Sun merkte op dat de verliezen een “relatief klein bedrag” vertegenwoordigen van de $3 miljard aan activa die momenteel door gebruikers worden aangehouden. “Het komt neer op slechts twee weken omzet voor het HTX-platform,” zei hij.

Volgens DefiLlama heeft HTX momenteel $2,7 miljard aan activa in bezit – een bedrag dat sinds november vorig jaar relatief stabiel is gebleven. Ongeveer een derde (29,4%) van die waarde is opgeslagen in Tron’s inheemse TRX-token, met de op één na grootste houding in Bitcoin (27,49%).

De beurs probeert haar geld terug te krijgen

Hoewel het aandeel van verloren fondsen klein is, probeert de beurs haar geld terug te krijgen. In een bericht dat via de blockchain is verzonden, zei HTX dat de “ware identiteit” van de hacker al was onthuld en dreigde “de wetshandhaving” in te schakelen als de fondsen niet binnen een week werden teruggegeven.

“We zijn bereid 5% van het gestolen bedrag ($400.000) aan te bieden als een white-hat beloning om de hacker aan te moedigen de gestolen fondsen terug te geven,” voegde Sun toe op Twitter. “Als de hacker de fondsen teruggeeft, zullen we hem ook inhuren als security white-hat adviseur voor HTX.”

Hoewel de exacte identiteit van de hacker nog niet bekend is, benadrukken experts in de cryptowereld het belang van samenwerking met wetshandhavingsinstanties om dergelijke incidenten aan te pakken en daders verantwoordelijk te houden voor hun daden. Deze gebeurtenis onderstreept het voortdurende kat-en-muisspel tussen cybercriminelen en degenen die de integriteit van blockchain-technologie willen beschermen.

Het verlies van $7,9 miljoen aan een hacker benadrukt de noodzaak voor zowel individuele als collectieve inspanningen om de veiligheid en beveiliging van cryptocurrency-platforms te waarborgen. Beleggers moeten altijd waakzaam blijven en strenge beveiligingsmaatregelen implementeren om hun digitale activa te beschermen tegen potentiële bedreigingen.

Eerder deze maand stelde crypto-uitwisseling CoinEX ook een bug bounty voor nadat ze naar schatting $54 miljoen aan activa verloren aan hackers die verbonden waren met de Lazarus Group van Noord-Korea.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!