Binance heropent zijn cryptodiensten in België

Binance heeft de registratie en toegang tot zijn crypto-uitwisselingsplatform in België heropend, drie maanden nadat de financiële toezichthouder van het land had bevolen om de dienstverlening stop te zetten. De beurs kondigde deze ontwikkeling aan in een recente post op X (voorheen Twitter).

“Er zijn weer nieuwe registraties van Belgische inwoners welkom op ons platform. Daarnaast zijn verschillende Binance-producten en -diensten weer toegankelijk voor Belgische gebruikers die onze nieuwe Gebruiksvoorwaarden hebben geaccepteerd.”

België’s financiële toezichthouder, de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA), beval Binance in juni om onmiddellijk alle aanbiedingen van virtuele valutadiensten in het land te staken, met de beschuldiging dat de crypto-uitwisseling bepaalde diensten aanbood vanuit landen die geen lid zijn van de Europese Economische Ruimte.

Mensen en bedrijven die onder Belgisch toezicht vallen en geen lid zijn van de Europese Economische Ruimte mogen geen ruilhandeldiensten tussen virtuele valuta en wettige valuta of bewaardiensten voor portefeuilles aanbieden, aldus de toezichthouder destijds, eraan toevoegend dat het niet naleven strafrechtelijke sancties met zich mee zou kunnen brengen.

Naast de heropening van de registratie voor de Belgische cryptogemeenschap, merkte de uitwisseling op dat de toegang tot verschillende Binance-producten en -diensten is hersteld voor Belgische gebruikers die de bijgewerkte Gebruiksvoorwaarden hebben geaccepteerd.

Binance moet zich aanpassen

Opgericht in 2017 groeide Binance exponentieel in zijn beginjaren zonder regelgevende vergunningen te zoeken. Regulatoren begonnen echter al snel interesse te tonen in bedrijven zoals Binance, en de uitwisseling moest haar wereldwijde strategie aanpassen en goedkeuring krijgen in de markten waarin ze opereert.

De laatste regelgevende druk tegen Binance kwam nadat de Amerikaanse toezichthouder voor effecten een rechtszaak had aangespannen tegen de wereldwijde crypto-uitwisseling, haar Amerikaanse afdeling en CEO Changpeng Zhao met ernstige beschuldigingen, waaronder het vermengen van de fondsen van klanten. De acties van de SEC leidden tot een nieuwe golf van regelgevende tegenreactie tegen Binance.

In Europa heeft Binance de registratie van haar entiteiten in Cyprus en het VK de afgelopen maanden stopgezet. De uitwisseling heeft ook haar activiteiten in Nederland stopgezet nadat ze geen lokale vergunning had kunnen verkrijgen en haar vergunningsaanvraag in Duitsland heeft ingetrokken.

Ondertussen heeft de onder vuur liggende crypto-uitwisseling gewaarschuwd dat ze volgend jaar stablecoins uit de Europese markten zou kunnen schrappen om haar diensten in overeenstemming te brengen met het aankomende Markets in Crypto-Assets (MiCA) kader in de Europese Unie.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!