Binance moet ook al haar activiteiten in België stoppen

De Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA) van België heeft aangekondigd dat het cryptocurrency-beurs Binance op vrijdag bevolen is om “onmiddellijk alle aanbiedingen van virtuele valutadiensten in België te staken”.

De FSMA merkte op dat “Binance uitwisselingsdiensten aanbiedt en verleent in België tussen virtuele valuta en wettige valuta, evenals bewaardiensten voor portefeuilles, vanuit landen die geen lid zijn van de Europese Economische Ruimte”. De financiële toezichthouder benadrukte:

“De FSMA is van mening dat Binance door dergelijke diensten aan te bieden in België vanuit landen die geen lid zijn van de Europese Economische Ruimte, in overtreding is van dat verbod.”

De aankondiging gaat verder met:

“Bij besluit van 23 juni 2023 heeft de FSMA dan ook besloten om Binance te bevelen onmiddellijk te stoppen met het aanbieden of verlenen van enige uitwisselingsdiensten in België tussen virtuele valuta en wettige valuta, evenals bewaardiensten voor portefeuilles.

“Overtreding van dit verbod kan leiden tot strafrechtelijke sancties op grond van artikel 136 van de Belgische wet ter voorkoming van witwassen van geld en financiering van terrorisme.”

Naast het bevel aan Binance om de cryptodiensten in België stop te zetten, verklaarde de FSMA dat het “Binance heeft verzocht onmiddellijke maatregelen te nemen” om aan Belgische klanten “alle cryptografische sleutels en/of alle virtuele valuta die Binance voor hun rekening bewaart, terug te geven of over te dragen aan entiteiten die onderworpen zijn aan de wet van een lidstaat van de Europese Economische Ruimte en die wettelijk gemachtigd zijn om dergelijke activiteiten uit te voeren”.

Regulering van crypto in België

De financiële toezichthouder legde uit dat het aanbieden van uitwisselingsdiensten “tussen virtuele valuta en wettige valuta en bewaardiensten voor portefeuilles (VASP)” een ongereguleerde activiteit blijft, behalve met betrekking tot de bestrijding van witwassen van geld en financiering van terrorisme (AML/TF).

De FSMA merkte op dat de verordening Markets in Crypto-Assets (MiCA) van de Europese Unie, die op 9 juni gepubliceerd is in het Publicatieblad van de Europese Unie, “meer algemene regels zal introduceren, en in het bijzonder prudentiële regels, met betrekking tot activiteiten met betrekking tot crypto-activa”. De toezichthouder verduidelijkte dat deze regels, met directe werking in Belgisch recht, in januari 2025 in werking zullen treden.

In het ontbreken van specifieke regelgeving zijn het gemeen recht en relevante bepalingen van het Belgisch Strafwetboek van toepassing op crypto-activa, merkte de FSMA op.

Binance wordt geconfronteerd met toenemend toezicht van regelgevers in verschillende landen. Zo heeft de beurs ook besloten om zich terug te trekken uit Nederland en is bezig met het intrekken van de registratie in Cyprus. Verder doen Franse onderzoekers onderzoek naar Binance vanwege vermeende witwaspraktijken en schendingen van regelgeving.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!