Genesis kredietverstrekkers tegen DCG-deal

Een voorlopige overeenkomst die is gesloten tussen de failliete kredietverstrekker Genesis Global Capital (GGC) en het moederbedrijf Digital Currency Group (DCG) wordt tegengewerkt door een groep crediteuren die de behandeling van meer dan een miljard dollar aan uitstaande leningen in een indiening op dinsdag omschreven als “volstrekt ontoereikend”.

De leenpoot van Genesis, GGC genaamd, heeft in januari het faillissement aangevraagd na een dubbele klap door het instorten van het hedgefonds Three Arrows Capital en de crypto-exchange FTX. De afwikkeling is maandenlang vertraagd door gesprekken over de bijdrage die DCG zou moeten leveren.

Een principeovereenkomst die op dinsdag door Genesis is aangekondigd, zag DCG akkoord gaan met een reeks gedeeltelijke aflossingen om de verplichtingen van $630 miljoen aan ongedekte leningen die verschuldigd zijn in mei 2023 en $1,1 miljard die verschuldigd zijn in 2032 te voldoen. Dat heeft niet iedereen tevredengesteld. Een groep Genesis-kredietverstrekkers zei het volgende middels een indiening bij de faillissementsrechtbank in het Southern District of New York:

“De bijdrage van DCG aan het vermogen ter voldoening van crediteurenclaims is volstrekt ontoereikend om zelfs maar de niet-betwiste leningsbedragen te voldoen, laat staan de waardevolle vermogensclaims die crediteuren tegen DCG en zijn directeuren en functionarissen kunnen doen gelden, inclusief Barry Silbert.”

De kredietverstrekkers namen aanstoot aan het vrijstellen van DCG en CEO Silbert van toekomstige juridische claims en dreigden elk definitief faillissementakkoord dat de plannen zou bevatten, te blokkeren.

In de indiening werd Genesis en een formele commissie die crediteuren vertegenwoordigt, verweten dat ze hun fiduciaire plicht verwaarloosden om herstelmaximalisatie te bereiken door in te stemmen met de DCG-overeenkomst. De samenstelling van de ad hoc groep van geldschieters is niet openbaar gemaakt, maar uit de indiening blijkt dat zij gezamenlijk $2,4 miljard aan vorderingen hebben tegen GGC, waaronder een meerderheid van elke klasse van vorderingen die tegen haar zijn ingesteld.

In de dinsdagse indiening waarin de overeenkomst werd aangekondigd, zei Genesis dat dit zou kunnen resulteren in herstel van 70%-90% voor ongedekte crediteuren, en dat “constructieve besprekingen” gaande waren met de groep geldschieters.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!