FTX en Genesis bereiken principeakkoord na faillissementen

De in opspraak geraakte crypto-exchange FTX en kredietverstrekker Genesis – beide in november begonnen met het indienen van faillissement volgens chapter 11 – hebben volgens een gisteren ingediende brief bij de United States Bankruptcy Court for the Southern District of New York een principeovereenkomst bereikt om hun voortdurende multibillion-dollar geschil te regelen.

FTX, dat in november faillissementsprocedures begon, diende in mei van dit jaar een verzoek in “om geld terug te halen dat is ontvangen door Genesis en niet-debiteur gelieerde ondernemingen” om haar lange lijst van schuldeisers terug te betalen.

Het verzoek ging zelfs zo ver dat Genesis – dat in januari faillissement aanvroeg als gevolg van de gevolgen van de FTX-ondergang – “een van de belangrijkste feeder-fondsen en instrumenteel voor het frauduleuze bedrijfsmodel” van FTX en haar zusteronderneming Alameda Research noemde. Het beweerde verder dat Genesis “vermijdbare overdrachten” van schuldeisers van FTX ontving, die in totaal bijna $3,9 miljard bedroegen.

Genesis ontkende enige schuld aan FTX en diende in juni haar eigen verzoek in bij Amerikaanse faillissementsrechter Sean Lane om de schuld aan FTX op nul te schatten. Een daaropvolgende brief aan Lane van FTX eerder deze maand toonde aan dat de beurs haar claim had verminderd tot $2 miljard.

Er zijn weinig specifieke details in de brief, behalve dat de rechter wordt geïnformeerd dat “de partijen een principeovereenkomst hebben bereikt, onder voorbehoud van documentatie, over een schikking die onder meer de claims zou oplossen die door de FTX Schuldenaars zijn ingediend tegen de Schuldenaars in deze chapter 11-zaken en de claims die door de Genesis Schuldenaars zijn ingediend tegen de FTX Schuldenaars in de FTX Chapter 11-zaken.”

FTX neemt het niet alleen op tegen Genesis. In januari bevond de crypto-kredietverstrekker zich in een andere hoogoplopende ruzie met Gemini, een exchange die niet failliet is. Destijds beweerde Gemini dat Genesis gebruikers van de rentegevende Earn-service van de beurs $900 miljoen verschuldigd was nadat ze hun geld niet konden opnemen na de ineenstorting van FTX.

Gemini medeoprichter Cameron Winklevoss nam op Twitter in een reeks open brieven en tweets gericht aan de CEO van het moederbedrijf van Genesis, Barry Silbert. Winklevoss tweette op 4 juli een open brief waarin hij Silbert waarschuwde dat het niet bereiken van een onderhandelingsresultaat op vrijdag zou leiden tot een rechtszaak.

In een direct daaropvolgende tweet legde Winklevoss een “best en laatste aanbod” op tafel, inclusief een plan voor $1,465 miljard aan betalingsuitstel en nieuwe leningen in USD, Bitcoin (BTC) en Ethereum (ETH). Silbert reageerde niet en, zoals beloofd, klaagde Winklevoss hem vier dagen later aan.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!