XRP is één van de grootste bedreigingen voor grote banken, aldus Panos Mekras

De oprichter van DigitalGen Financial Services, Panos Mekras, gelooft dat XRP een van de grootste bedreigingen vormt voor traditionele grote banken. De crypto-influencer heeft onlangs extra aandacht opgelegd hoe blockchain-technologie en cryptomunten zoals XRP het monopolie van grote banken die het wereldwijde betalingslandschap domineren, vernietigen.

Mekras heeft onlangs via X (voorheen Twitter) laten zien hoe XRP het traditionele banksysteem en het bijbehorende wereldwijde betalingsnetwerk verstoort. Volgens Mekras is de behoefte aan verbinding, toegankelijkheid en interoperabiliteit nog nooit zo groot geweest als in de huidige onderling verbonden wereldwijde economie.

De crypto-influencer legde zijn kritiek op het systeem van de Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunications (SWIFT), een betalings- en berichtengigant die door banken over de hele wereld wordt gebruikt. Hoewel SWIFT wereldwijd meer dan 10.000 financiële instellingen verbindt, leidt zijn monopolie tot hogere kosten voor kleine banken en de retail klanten die het systeem gebruiken.

Ripple bedreigt het monopolie van SWIFT door gebruik te maken van blockchain-technologie en het financiële systeem te verstoren en te democratiseren met XRP. De cryptocurrency biedt snelle en kostenefficiënte grensoverschrijdende afwikkelingen in realtime via het XRP Ledger (XRPL). Mekras benadrukte het nut van XRP als overbruggingsvaluta die de noodzaak voor vooraf gefinancierde liquiditeit bij grensoverschrijdende betalingen wegneemt.

“Voor het eerst is er een tool die directe afwikkeling met daadwerkelijke waardeoverdracht mogelijk maakt. Met XRP hoeven instellingen alleen hun nationale valuta aan te houden en één rekening bij XRP te onderhouden, wat het aantal betrokken tussenpersonen en hun opslag op spreads minimaliseert,” tweette hij.

Mekras gelooft dat SWIFT alleen een uitwisseling van gegevens biedt, terwijl XRP een uitwisseling van daadwerkelijke waarde biedt. Volgens hem is het zo dat de controversiële rechtszaak van de SEC tegen Ripple en de desinformatie tegen XRP gemotiveerd kunnen zijn door de dreiging die ze vormen voor grote spelers in de traditionele financiële sector.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!