Wat is Ripple (XRP)?

Ripple is de huidige naam van het bedrijf achter de XRP coin. Jed McCaleb ontwikkelde in 2012 samen met Chris Larsen de technologie van het netwerk dat nu bekend staat als Ripple. Sindsdien zijn er al wat founders, CEO’s en CTO’s gekomen en gegaan bij het bedrijf, maar de laatste paar jaar hebben ze met Brad Garlinghouse als CEO en David Schwartz als CTO een goedwerkend team achter het stuur staan.

XRP, de coin die op het Ripple netwerk gebruikt wordt, staat al jaren aan de top qua totale marktkapitalisatie en is één van de meest bekende coins of projecten. In de crypto community wordt er al wel eens lacherig gedaan rond fans van Ripple maar daar later in dit artikel meer over.

Ripple heeft een blockchainnetwerk en bijhorend protocol ontwikkeld waarmee ze een probleem waar Bitcoin en Ethereum blockchain niet zo geweldig in uitblinken, n.l aantal transacties per seconden, de transactiesnelheid en ook de kosten die gepaard gaan met die transacties. De transactiekosten worden dan verrekend met de eigen XRP munt.

De belangrijkste klanten van Ripple zijn banken en niet particuliere spaarders of bedrijven. Met zijn betalingsprotocol wil het banken afhelpen van dure en tijdrovende internationale transacties tussen de verschillende banken en valuta. Die zijn nu soms peperduur vanwege de wisselkoersschommelingen of administratieve redenen die soms een aantal dagen kunnen duren.

Dat komt dan omdat er tussen de verzender en ontvanger vaak nog één of meerdere tussenstations zijn. En dan komt het probleem rond transparantie ook boven water. Er zijn dus verschillende heel goede redenen waarom banken geïnteresseerd zouden kunnen zijn in wat Ripple hen te bieden heeft.

Ripple belooft met zijn drie voornaamste producten, xRapid, xCurrent en xVia de kosten die verbonden zijn aan internationale transacties met 40% tot 70% te verminderen. De transactiesnelheid zou van een paar dagen tot luttele seconden kunnen teruggedrongen worden.

Om die snelheid en kostenverlaging te garanderen moeten banken dan gebruik maken van de XRP munt. En net dat is waar bij veel particuliere investeerders alarmbelletjes beginnen af te gaan. Want als er veel banken de Ripple producten waaronder deze XRP gaan nodig hebben, dan zal de waarde van die munt wel gaan toenemen, nietwaar?

Enkele verschillen met de andere grote cryptomunten

Daar waar Bitcoin een vastgelegde maximumhoeveelheid heeft die relatief laag ligt, ligt die van XRP eerder hoog. Met een maximum van 100 miljard waarvan er momenteel een 45% van in omloop zijn, zijn er beduidend meer. Dat heeft dan ook zijn gevolgen op de marktprijs van XRP. Die schommelde de voorbije jaren vaak rond 20 cent. Op zijn allerhoogste punt rond januari 2018 was dat wel meer dan 2,5 euro.

Wat betreft het decentrale gegeven, wordt er wel eens kritisch gekeken naar en gesproken over Ripple en de XRP coin. De voornaamste kritiek is dan dat het blockchainnetwerk niet zo decentraal is zoals dat van Bitcoin of Ethereum. Dat komt omdat het systeem van bevestiging van transacties bij Ripple anders werkt.

Daar waar Bitcoin en Ethereum een Proof of Work mechanisme hebben waar er een zekere willekeur bestaat over welke schakel of node in het netwerk de nieuwe block zal valideren, is dat bij XRP veel minder arbitrair. Uit het netwerk van 1000 nodes heeft Ripple er 33 geselecteerd die transacties finaliseren. Van die 33 nodes controleert Ripple zes nodes direct en nog vier indirect. De kritiek heeft dus wel een zekere waarheid en zou op termijn nog wel eens voor problemen kunnen zorgen voor het bedrijf.

Wat XRP dan wel beter doet, is de transactiesnelheid. Daar waar er in theorie voor Bitcoin maar 7 transacties per seconde mogelijk zijn, is dat bij XRP mogelijk tot 1500 transacties per seconde. Qua schaalbaarheid en bruikbaarheid als betaalmiddel is dat zonder twijfel veel interessanter.

De voorbije maanden waren voor Ripple en als gevolg ook voor XRP woelig te noemen. De financiële regulatoren van de Amerikaanse overheid (de SEC en CFTC) hebben hen namelijk in het vizier genomen en zijn een onderzoek gestart naar hoe het bedrijf de XRP heeft gebruikt om op een illegale manier geld te hebben vergaard om het bedrijf uit te bouwen.

Het is namelijk zo dat de 100 miljard XRP coins die gecreëerd zijn bij de start van de XRP blockchain verdeeld werden onder de founders en het bedrijf. Zowel het bedrijf als de founders hebben in de loop der jaren miljarden XRP’s op de openbare markt verkocht en zo dus honderden miljoenen dollars verkregen. Dat heeft zijn gevolg gehad op enerzijds de marktprijs van XRP die relatief laag blijft als dat het anderzijds de aandacht heeft gewekt van die regulatoren. Volgend op dat nieuws van de beschuldiging kelderde de XRP prijs en hebben sindsdien verschillende, voornamelijk Amerikaanse, exchanges de handel in de XRP coin geschrapt.

Eind februari 2021 wordt de eerste stap gezet in wat belooft één van de meest spraakmakende gerechtelijke processen te zijn in de geschiedenis van de cryptowereld.

XRP kopen?

Je kunt XRP kopen op verschillende cryptocurrency exchanges waaronder de grootste crypto exchange Binance.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!