De Association for Financial Markets in Europe heeft er in een paper bij regelgevers op aangedrongen om gedecentraliseerde finance (DeFi) niet uit te sluiten van haar MiCA-regelgevingskader. Het gaf het volgende aan:
“Wij geloven dat het van cruciaal belang is om de mogelijke uitsluiting van zogenaamde ‘gedecentraliseerde activiteiten’ te voorkomen, aangezien dit kansen zou kunnen bieden voor regelgevingsarbitrage en de toepassing van opkomende kaders zou kunnen verzwakken.”
De EU heeft onlangs MiCA-regelgeving aangenomen, maar het raamwerk sluit nieuwe paradigma’s zoals gedecentraliseerde financiering uit. De AFME waarschuwt dat deze uitsluiting de effectiviteit van nieuwe regelgevingskaders kan ondermijnen. Het vervolgde met:
“Deze uitsluiting kan onbedoelde risico’s voor de financiële stabiliteit en mogelijke domino-effecten met zich meebrengen. Hoewel de huidige overlapping van DeFi en Traditional Finance (TradFi) nog niet significant is, moet dit actief worden gecontroleerd en beheerd.”
De AFME beschouwt DeFi als een belangrijke innovatie binnen het financiële systeem. Het gaf het onderstaande hierover aan:
“De huidige DeFi-inspanningen kunnen worden gezien als uitbestede innovatie- en onderzoeks- en ontwikkelingslaboratoria voor het formele financiële systeem.”
De paper, getiteld ‘Decentralised Finance – Principles for building a robust digital economy’, beveelt de EU aan een taxonomie te ontwikkelen om DeFi-activiteiten en digitale activa te classificeren. Het voegde hieraan toe:
“Dit zou helpen bij het creëren van een alomvattende regelgevingsoplossing om de unieke uitdagingen van DeFi aan te pakken.”
De AFME pleit ook voor een op risico gebaseerde benadering van DeFi en roept op tot een consistent regelgevingskader dat verschillende niveaus van centralisatie omvat.