MiCa-regelgeving aangenomen door het Europees Parlement

Na twee opeenvolgende vertragingen heeft het Europees Parlement eindelijk de definitieve stemming gehouden over de Wet op de markten voor crypto-activa, bekend als MiCA. Nu moet de wetgeving, die voor het eerst werd geïntroduceerd in 2020, goedkeuring krijgen van de Europese Raad om als effectieve regelgeving te worden gepubliceerd.

Op 20 april meldde de rapporteur van MiCA en lid van het Europees Parlement direct na de stemming dat het wetsvoorstel is aangenomen. Het onderstaande werd gemeld:

“Habemus MiCA! Das EU-Parlament hat die #Regulierung angenommen. Ein Meilenstein für die #Krypto-Asset-Industrie. Danke an alle Kollegen und auch für den ganzen Support der Community hier!”

Met MiCA willen Europese beleidsmakers een standaardregulering vaststellen om geharmoniseerde regels voor crypto-activa op EU-niveau vast te stellen, waardoor er juridische zekerheid ontstaat voor crypto-activa. De regulering zal richtlijnen vaststellen voor de werking, structuur en governance van uitgevers van digitale activatokens. Het zal ook regels bieden over transparantie- en openbaarmakingsvereisten voor het uitgeven en verhandelen van crypto.

De regulering wordt overwegend met voorzichtig optimisme ontvangen. Er zijn echter een aantal problemen met het 400 pagina’s tellende document, dat grotendeels enkele jaren geleden is samengesteld. Het huidige ontwerp vermeldt over het algemeen geen gedecentraliseerde financiering (DeFi), gaat niet in op de groeiende sector van crypto-leningen en -stakingen en specificeert geen regels voor niet-fungibele tokens (NFT’s).

Tijdens het recente panel tijdens de Paris Blockchain Week 2023 wees Janet Ho, hoofd EU-beleid bij Chainalysis, erop dat het succes van MiCA afhankelijk zou zijn van robuuste feedback en het herschrijven van bepaalde delen van de documentatie. Zij werd vergezeld door Nadia Filali, directeur blockchainprogramma’s bij de Caisse des Dépôts Group, die benadrukte hoe belangrijk het is dat overheden, regelgevers en industriedeelnemers de regelgeving gezamenlijk ontwikkelen.

EU-functionarissen benadrukken echter de veiligheid van de investeerders als de belangrijkste taak van MiCA. Joachim Schwerin, een van de belangrijkste economen binnen de Europese Commissie, vertelde dat de MiCA de negatieve gevolgen van incidenten zoals de insolventies van FTX en BlockFi in de toekomst zou moeten minimaliseren.

Verdien uw eerste Bitcoin. Meld u aan en ontvang een bonus van $12. Een verwijzingsbonus tot $3.000!