Slowaken betalen minder belasting over crypto

Wetgevers in Slowakije hebben wetgeving aangenomen die de belastingdruk voor cryptocurrency-houders in het land zal verminderen. Inkomsten uit langetermijninvesteringen in digitale activa zullen ook worden vrijgesteld van zorgbijdragen, zo hebben de parlementsleden besloten.

7% belasting op inkomsten uit crypto

Leden van de Nationale Raad van Slowakije, het eenkamerparlement van het land, hebben een wijziging goedgekeurd die de belastingheffing op cryptocurrencies zal verminderen, zo melden lokale media. Inkomsten uit crypto-activa die meer dan een jaar na aankoop worden verkocht, worden belast tegen een tarief van 7%.

Het belastingtarief voor langetermijn crypto-aanhoudingen zal dus lager zijn dan de reguliere inkomstenbelastingtarieven. Slowaken betalen inkomstenbelasting volgens een progressieve schaal en het tarief kan 19% of 25% bedragen voor inkomsten die een bepaalde drempel overschrijden.

Het wetsvoorstel is ingediend door de liberale partij Vrijheid en Solidariteit, de Democraten en de conservatieve partij Gewone Mensen en Onafhankelijke Persoonlijkheden en gesteund door de partijen We Are Family en Voice.

Volgens de bijgewerkte wet zullen winsten uit crypto-investeringen ook vrijgesteld worden van zorgbijdragen. Het Slowaakse ministerie van Financiën heeft geschat dat de financiële impact van de wijziging ongeveer €30 miljoen (bijna $33 miljoen) per jaar zal zijn.

De belastingvrijstellingen komen nadat Slowaakse wetgevers eerder deze maand contante betalingen probeerden te beschermen uit vrees dat de digitale versie van de gemeenschappelijke fiatvaluta van Europa, de euro, uiteindelijk het enige betaalmiddel zou kunnen worden in de eurozone.

Het recht om met contant geld te betalen voor goederen en diensten is verankerd in de grondwet van het land door een wijziging voorgesteld door de rechtse en eurosceptische partij We Are Family. De recente wetswijzigingen zullen ook crypto-betalingen tot €2.400 ($2.600) vrijstellen van belasting.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!