BoE CBDC-chef: Digitale pond zal focussen op privacy

De Bank of England (BoE) heeft aanzienlijke ontwikkelingen doorgemaakt in haar programma voor de centrale bank digitale valuta (CBDC). Tom Mutton, het hoofd van het fintech- en CBDC-programma bij de BoE, deelde onlangs inzichten over het privacy-aspect van de CBDC en waarom ze mogelijk naar andere opties kijken dan blockchain als onderliggende technologie.

Tijdens zijn interview zei Mutton dat er tijdens een recente bijeenkomst van technologen die werd georganiseerd door de BoE om het ontwerp van de digitale pond te bespreken, een duidelijk meningsverschil was over welk grootboek moest worden gebruikt voor de CBDC. Daarom is de bank van plan om meerdere grootboektechnologieën te testen, waaronder blockchain.

De ontwikkelingsplannen voor de digitale pond, genaamd Britcoin, werden voor het eerst voorgesteld toen het Britse ministerie van Financiën en de Bank in april 2021 een gezamenlijke taskforce oprichtten om onderzoek te doen naar een Britse CBDC. Later, in februari 2023, publiceerde de Bank een adviesdocument waarin het ontwerp van de digitale pond werd beschreven. Op dit moment zoeken de BoE en het ministerie van Financiën feedback van belanghebbenden en technologie-experts over het voorgestelde ontwerp van hun CBDC. De feedbackperiode loopt tot 30 juni.

Mutton zei tijdens zijn interview dat er tijdens een recente bijeenkomst van technologen die werd georganiseerd door de BoE om het ontwerp van de digitale pond te bespreken, een duidelijk meningsverschil was over welk grootboek moest worden gebruikt voor de CBDC. Daarom is de bank van plan om meerdere grootboektechnologieën te testen, waaronder blockchain. Mutton gaf het volgende aan:

“We willen compatibel zijn met bedrijfsmodellen op basis van gedistribueerde grootboeken in de private sector, maar we waren niet overtuigd dat gedistribueerde grootboeken efficiënter waren dan conventionele grootboeken.”

Naast de discussies over de grootboektechnologie sprak Mutton ook over het privacy-aspect van de CBDC en beweerde hij dat de digitale pond zich zal richten op het bieden van privacy aan gebruikers en geen persoonlijke gegevens zal verzamelen. Hij zei dat de bank zich zal concentreren op het bieden van de infrastructuur, terwijl de private spelers verantwoordelijk zullen zijn voor de innovatie. Het onderstaande werd hieraan toegevoegd:

“Er zal geen data worden gedeeld met de Bank of England, we zullen weten welke transacties hebben plaatsgevonden, maar we zullen geen gegevens hebben over de persoon die het heeft gedaan. Terwijl de wallet-provider wel de gebruikersgegevens zal hebben, maar geen toegang zal hebben tot hun transactiegegevens.”

Mutton beweerde bovendien dat de BoE of de overheid geen toegang zal hebben tot gebruikersgegevens en zelfs de wallet-providers, die beperkte toegang hebben tot die gegevens, toestemming nodig zullen hebben van de gebruikers om te bepalen welke gegevens ze kunnen opslaan. Met een focus op de detailhandel heeft de BoE eerder opgemerkt dat de digitale pond naast private stablecoins kan bestaan.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!