Bitcoin wordt juist steeds meer gedecentraliseerd, aldus Will Clemente

Nassim Nicholas Taleb, auteur van “Black Swan”, heeft recentelijk de gemoederen in de Bitcoin-gemeenschap beziggehouden met zijn bewering dat de nummer één cryptocurrency in handen is van grote spelers en daarom een gebrekkig systeem is.

In een verklaring stelde Taleb de superioriteit van centrale banksystemen zoals de Federal Reserve tegenover Bitcoin (BTC), waarbij hij transparantie en het potentieel van invloed van het USD-systeem als belangrijke voordelen noemde.

In reactie hierop heeft de veel gevolgde cryptocurrency-analist Will Clemente echter het standpunt van Taleb tegengesproken en betoogd dat de huidige on-chain data een heel ander beeld schetst.

Volgens de analist “wordt er momenteel meer Bitcoin vastgehouden door on-chain entiteiten met minder dan 10 Bitcoin dan ooit tevoren, en dit aantal stijgt snel.” Dit zou suggereren dat Bitcoin steeds meer gedecentraliseerd wordt, met een bredere verdeling van rijkdom onder kleinere entiteiten.

Hoewel het waar is dat een aanzienlijk aantal Bitcoins in handen is van “whales” (entiteiten met grote hoeveelheden Bitcoin), neemt het aantal van deze walvissen eigenlijk af. Dit duidt op een trend van verspreiding, niet concentratie, wat ingaat tegen de beweringen van Taleb.

Interessant is dat de Amerikaanse overheid een aanzienlijke hoeveelheid Bitcoin bezit. Op dit moment bezitten Amerikaanse autoriteiten ongeveer 205.515 Bitcoins, en dit aantal neemt toe als gevolg van inbeslagnames bij illegale activiteiten.

De betrokkenheid van de Amerikaanse overheid voegt een extra dimensie toe aan het debat over concentratie en geeft aan dat overheidsinstanties niet immuun zijn voor de aantrekkingskracht van Bitcoin.

Al met al lijkt de kritiek van Taleb de complexe dynamiek in het Bitcoin-ecosysteem te versimpelen. De toenemende verspreiding van Bitcoin onder kleinere entiteiten en het afnemende aantal whales laten een trend zien naar een grotere verdeling, niet concentratie.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!