Binance CEO ontkent dat het banden met Amerikaanse projecten gaat verbreken

De CEO van Binance, Changpeng Zhao (CZ), is vandaag dieper ingegaan op de geruchten dat het bedrijf de banden met Amerikaanse cryptoprojecten zal verbreken. Hij ontkende de waarheid van deze berichten en voegde eraan toe dat “blockchain geen grenzen kent” toen iemand vroeg wat een “in de VS gebaseerd token” eigenlijk was.

De reactie verwees naar een Bloomberg-rapport van vrijdag waarin werd beweerd dat ’s werelds grootste cryptocurrency-beurs na zou denken over het beëindigen van relaties met Amerikaanse zakenpartners zoals banken en intermediaire bedrijven. Dergelijke entiteiten helpen klanten bij het kopen en verkopen van digitale activa met fiat-valuta’s zoals de Amerikaanse dollar.

Bloomberg voegde in het rapport toe dat de beurs dacht aan het schrappen van tokens zoals USD Coin (USDC), die vanuit de Verenigde Staten wordt beheerd door Circle.

Binance onder de loep bij Amerikaanse regelgevers

Het nieuws kwam op zijn beurt weer op een moment wanneer Amerikaanse toezichthouders Binance en de crypto-industrie onder de loep hebben. Zoals wij eerder deze duidelijk werd, moet Binance waarschijnlijk boetes betalen om SEC-onderzoeken te schikken. De regelgevende instantie onderzoekt de beurs, net als het ministerie van Justitie, vanwege mogelijke schendingen van de Amerikaanse antiwitwaswetten.

Daarnaast schreven wij eerder deze week al dat Paxos, de uitgever van de stablecoin Binance USD (BUSD), een Wells-kennisgeving ontvangen heeft van de Amerikaanse SEC, waarin wordt beweerd dat BUSD een niet-geregistreerd effect is. Op dezelfde dag beval het New Yorkse Department of Financial Services (NYDFS) Paxos om de uitgifte van BUSD stop te zetten.

Binance US is een onafhankelijk bedrijf?

Binance levert geen diensten aan Amerikanen, maar heeft een zusterbedrijf genaamd Binance US, dat volgens het wereldwijde bedrijf onafhankelijk wordt gerund. Een rapport van Reuters beweerde echter dat ongeveer $400 miljoen aan contanten van Binance US begin 2021 op mysterieuze wijze naar een door CZ geleide handelsfirma stroomde, wat opnieuw argwaan wekte met betrekking tot de onafhankelijkheid van het Amerikaanse bedrijf.

Volgens Reuters noemde de toenmalige Amerikaanse CEO van Binance, Catherine Coley, de overdrachten destijds “onverwacht” en vroeg ze om uitleg. Coley zou haar rol als CEO maanden later verlaten. Voormalig Coinbase General Counsel Brian Brooks, die op een gegeven moment de belangrijkste bankregulator in de VS was als waarnemend controleur van de valuta, nam het over als CEO van Binance US na Coley – om drie maanden later te vertrekken wegens gebrek aan onafhankelijkheid van CZ, volgens rapporten.

Binance US zei gisteren op Twitter dat zijn bedrijf legitiem opereerde en niet te vergelijken was met andere cryptobedrijven die onlangs failliet zijn gegaan, verwijzend naar de spectaculaire ineenstorting van de voormalige rivaal FTX in november. Het gaf het volgende aan:

“Er zijn veel pogingen gedaan om parallellen te trekken tussen Binance US en frauduleuze beurzen die failliet zijn gegaan. De echte feiten spreken voor zich: er is geen vergelijking mogelijk.

Ons leiderschapsteam bestaat uit voormalige DOJ-, SEC-, FBI- en NYFed-medewerkers die…”

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!