Wat is de Binance USD (BUSD)?

In september 2019 kwam er een samenwerking tussen ‘s werelds grootste en populairste cryptobeurs Binance en Paxos met de uitgave van de Binance USD (BUSD) stablecoin. Het doel van de nieuwe stablecoin was een alternatief bieden voor de andere stablecoins, waarvan Tether (USDT) en de Coinbase Dollar (USDC) de bekendsten zijn. De BUSD werd bij de lancering goedgekeurd bij de New York State Financial Services en de eerste handelsparen waren met Bitcoin, de Binance coin (BNB) en XRP. BUSD kon gekocht worden via het Paxos platform of natuurlijk op het Binance platform

In een jaar tijd hebben Binance en Paxos 2,4 miljard BUSD “gemint” of gecreërd. Naar schatting 155k gebruikers hebben de BUSD in een Binance wallet. Ondertussen zijn er 100 handelsparen met de BUSD en wordt de stablecoin op meer dan 30 andere beurzen gebruikt. 

Waarom nog een nieuwe stablecoin? 

Geen domme vraag, want er waren er toch al verschillende op de markt. Dat klopt, en toch zijn er verschillende redenen waarom de BUSD werd uitgebracht.  

Ten eerste zijn er verschillende geruchten (en rechtszaken) over en met de Tether stablecoin USDT. Zoals we in het artikel daarover uitleggen, wordt de USDT uitgegeven door een ietwat bedenkelijke constructie waar concurrerende cryptobeurs Bitfinex een belangrijk deel van uitmaakt. Qua transparantie naar de buitenwereld toe, laat die wel wat te wensen over. Concreet komt het er op neer dat ze niet bewijzen dat elke USDT in omloop een fysieke USD in onderpand op een beschermde rekening heeft. Daar wil de BUSD een tegengewicht in vormen door dat net wél te doen. 

Ten tweede is er natuurlijk het feit dat zowel de USDT met Bitfinex, als de USDC met Coinbase, Binance niet kon achterblijven met een eigen stablecoin. Zelf de controle hebben over de uitgave van zo een cruciaal onderdeel van de cryptohandel is belangrijk.  

En dan zijn er nog de redenen die Binance zelf opgeeft. Versturen van BUSD is goedkoop en snel. De BUSD en zijn bewaarder Paxos, wordt regelmatig onderworpen aan een audit die bevestigd dat elke BUSD gesteund wordt door een echte USD op een beveiligde rekening. De info over die audits is ook openbaar beschikbaar. De BUSD is een onmisbaar radertje in de motor die Binance sinds zijn opstart aan het bouwen is. 

Beschikbaar op verschillende chains

De BUSD is beschikbaar op verschillende blockchains. De belangrijkste en meest bekende is als ERC-20 token op de Ethereum blockchain. Maar waar de BUSD écht het verschil maakt is als werkend alternatief op zijn eigen chains, namelijk de Binance Chain en Binance Smart Chain als BEP2 of BEP20 token. Want de kosten om een transactie over het Ethereum platform te sturen swingen de pan uit. Daar doet Binance met transacties over de eigen chains bijna 100 keer goedkoper. Als je 100 BUSD wil versturen vanuit Binance naar een andere wallet, betaal je er als ERC20 token +/- €17 voor. Doe je dat over de Binance chains, dan betaal je er amper 0,20€ voor. Snel gekozen dus. 

Binance heeft het aantal gebruikers, een eigen DEX, een steeds groeiend aanbod van diensten in de DeFi markt, futures trading, leningen en manieren om passief inkomen te genereren. Een eigen stablecoin was dus een logische stap. 

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!