Tether weigerde SBF te helpen tijdens de FTX-crisis

Bijna twee maanden geleden vroeg crypto-exchange FTX het faillissement van Chapter 11 aan. Wat er precies in detail is gebeurd blijft tot op de dag van vandaag onbekend. Volgens het laatste rapport van Forbes ontving Tether, de uitgever van de USDT-stablecoin, een bericht van Sam Bankman-Fried (SBF), de voormalig CEO van FTX, met het verzoek om hulp.

SBF probeerde in contact te komen met elke mogelijke instelling om te voorkomen dat FTX kopje onder zou gaan. Binance trok zich namelijk binnen 24 uur terug, nadat het aanvankelijk had toegezegd in een deal met FTX. Vervolgens probeerde SBF in contact te komen met Tether voor financiële hulp, aldus Paolo Adoino, de CTO van Tether. SBF heeft niet expliciet vermeld hoeveel hij nodig had, maar het mocht niet baten aangezien Tether weigerde mee te werken.

Volgens Ardoino was er duidelijk iets mis met het verzoek, waardoor het een gemakkelijke beslissing was om het verzoek van SBF af te slaan. Ardoino zei het onderstaande in gesprek met Forbes:

“Hij vroeg plotseling om iets waar hij nog nooit eerder om had gevraagd, en hij had het niet over $ 10 miljoen. De manier waarop hij sprak suggereerde dat hij een groot probleem had. Zijn verzoek liep in de miljarden.”

SBF heeft geprobeerd om zijn voormalig exchange te behoeden voor een implosie, maar slaagde daar dus niet in.

Zelf is Tether ook enige tijd hoofdpersoon geweest in controverses over zijn reserves van $66 miljard. Nog steeds heeft de USDT-stablecoin een aandeel van meer dan 50% in de wereldwijde Bitcoin-handelsvolumes.

Tether is er echter wel in geslaagd stand te houden tijdens verschillende crypto-winters en periodes van extreme volatiliteit. Het bedrijf achter USDT heeft de grote marktcrashes van vorig jaar weten te doorstaan en heeft met succes aan liquiditeitsbehoefte voldaan.

In mei stortte het Terra (LUNA)-ecosysteem in en werd USDT geconfronteerd met $16 miljard aan aflossingen van investeerders die in paniek waren. Daarnaast kreeg USDT te maken met $3 miljard aan aflossingen tijdens de ineenstorting van FTX. Beide keren pakte Tether de situatie stevig aan.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!