Nieuw onderzoek: Tether (USDT) wordt volledig gedekt!

Door het recente debacle omtrent TerraUSD (UST) heeft het vertrouwen in stablecoins een flinke knauw gekregen. Het is dan ook niet geheel toevallig dat Tether, het bedrijf achter de bekende stablecoin USDT, een nieuw assurance-rapport gepubliceerd heeft van accountantskantoor MHA Cayman, waarin staat dat de stablecoin meer dan volledig wordt gedekt.

Stablecoins zijn cryptocurrencies die zijn gekoppeld aan traditioneel “stabiele” fiat-valuta’s, zoals de Amerikaanse dollar. Om een ​​stablecoin te laten functioneren, moet deze te allen tijde kunnen worden ingewisseld voor activa van gelijke waarde. Daarom moeten houders erop vertrouwen dat uitgevers van stablecoin zoals Tether een grote en liquide pool van activa aanhouden om hun klanten gemakkelijk te kunnen compenseren.

Volledig gedekt

Het accountantskantoor ontdekte dat de totale activa van Tether ten minste $82.424.821.101 waard zijn, terwijl de totale verplichtingen (inclusief uitgegeven stablecoins) $82.262.430.079 bedragen. Deze cijfers van het rapport komen overeen met die in het niet-gecontroleerde Consolidated Reserves Report (CRR) van Tether van 31 maart 2022. Dit zorgt ervoor dat we kunnen concluderen dat USDT inderdaad volledig wordt gedekt.

Zoals Tether donderdag bekendmaakte, is de aard van deze reserves de afgelopen maanden flink veranderd. De handelspapierposities van het bedrijf daalden van $24,2 miljard tot $20 miljard ten opzichte van het vorige kwartaal, terwijl de Amerikaanse schatkistpapieren zijn gestegen tot $39,2 miljard.

MHA Cayman verduidelijkte dat haar beoordeling geen rekening hield met het reservesaldo en de activiteit van Tether voor of na 31 maart. Er wordt ook opgemerkt dat Tether momenteel een gedaagde is in twee lopende rechtszaken, waarvan nog duidelijk moet worden wat de uitkomsten hiervan zullen zijn.

Lopende rechtszaken tegen Tether

In oktober 2021 beweerde Bloomberg-verslaggever Zeke Faux dat een aanzienlijk deel van de reserves van Tether werd aangehouden in Chinees handelspapier, dat doorgaans als onbetrouwbaar wordt beschouwd. De advocaat van Tether gaf op zijn beurt aan dat de overgrote meerderheid van zijn bezit hoge cijfers had van kredietbeoordelaars. Het bedrijf deed later hetzelfde verhaal af als “oud nieuws met dubieuze bronnen”.

Desalniettemin is de geloofwaardigheid van de reserves van Tether gedurende vele jaren in twijfel getrokken. Zo is het bedrijf meerdere keren beschuldigd van marktmanipulatie. Het bedrijf heeft deze claims echter altijd ontkend.