FTX en zijn voormalige bestuursleden aangeklaagd door klanten

Volgens het laatste rapport van Reuters zijn FTX en een aantal van zijn voormalige topleiders aangeklaagd in een groepsvordering vanuit klanten. De rechtszaak is een van de vele class action-rechtszaken die in de maand sinds de implosie tegen de ter zielen gegane beurs zijn aangespannen.

De klanten hebben om een ​​verklaring gevraagd dat de bezittingen van FTX niet het eigendom van het bedrijf zijn. Hetzelfde geldt voor de traceerbare activa van klanten die bij Alameda worden bewaard.

De rechtszaak, die werd aangespannen bij de US Bankruptcy Court in Delaware, vermeldde dat beurs “toegezegd had klantrekeningen te scheiden” en in plaats daarvan de fondsen in staat stelde om “verduisterd” te worden, terwijl eraan werd toegevoegd dat klanten eerst moesten worden terugbetaald. De aanklacht luidt als volgt:

“Leden van de klantenklasse zouden niet in de rij hoeven te staan ​​met beveiligde of algemene concurrente schuldeisers in deze faillissementsprocedure, alleen maar om te delen in de verminderde boedelactiva van de FTX Group en Alameda.”

De rechtszaak wil meer dan 1 miljoen FTX-klanten in de Verenigde Staten en daarbuiten vertegenwoordigen.

Het verzoekt ook om een ​​verklaring van de rechtbank dat fondsen die worden aangehouden op de rekeningen van de Amerikaanse dochteronderneming van de cryptocurrency-beurs – FTX.US – evenals op FTX Trading-rekeningen of andere traceerbare activa van klanten niet het eigendom van het bedrijf zijn.

Als de rechtbank tot de conclusie komt dat het genoemde eigendom toebehoort aan FTX, dan zoeken de klanten een uitspraak die hen voorrang geeft vóór betaling aan de schuldeisers.

Vorige maand stopte FTX de opnames en vroeg het faillissement aan nadat het gat in de balans was onthuld. Als gevolg hiervan werd de oud-CEO van het bedrijf, Sam Bankman-Fried (SBF), gearresteerd op de Bahama’s.

SBF, die na de ineenstorting zijn functie had neergelegd, werd beschuldigd van bankfraude, effectenfraude, witwassen van geld en meer.

Sindsdien is hij uitgeleverd aan de Verenigde Staten en vrijgelaten uit de gevangenis op basis van een borgsom van $250 miljoen, waarvan hij waarschijnlijk 10% van moest ophoesten. Dit is opvallend aangezien hij eerder zei dat hij nog geen $100.000 op zijn naam had staan.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!