Sam Bankman-Fried getroffen met zes aanklachten van fraude en meer…

De voormalig CEO van de gevallen cryptocurrency-beurs FTX, Sam Bankman-Fried, is getroffen door een lange lijst met aanklachten van federale aanklagers in een onlangs ontsloten aanklacht.

Volgens de aanklacht van het zuidelijke district van New York wordt Bankman-Fried beschuldigd van zes gevallen van fraude, één keer van samenzwering om witwaspraktijken te plegen en nog één keer van samenzwering om de Verenigde Staten en campagnefinancieringswetten te bedriegen.

De beschuldigingen van fraude omvatten samenzwering om fraude met klanten te plegen, fraude met kredietverstrekkers, goederenfraude en effectenfraude.

Geld vermengd en verkeerd gebruikt

Zoals velen al hebben beweerd, beweert de Grand Jury dat Bankman-Fried inderdaad geld van klanten heeft vermengd of verkeerd heeft gebruikt door hun deposito’s te gebruiken om verschillende transacties uit te voeren bij Alameda Research, het handelsbedrijf van FTX. Het zegt het volgende:

“… In strijd met Titel 18, United States Code, Sectie 1343, namelijk, kwam BANKMAN-FRIED met anderen overeen om klanten van FTX.com te bedriegen door de deposito’s van die klanten te verduisteren en die deposito’s te gebruiken om uitgaven en schulden van Alameda Research te betalen, BANKMAN-FRIED’s eigen crypto-hedgefonds, en om investeringen te doen.”

De Grand Jury beweert ook in haar aanklacht wegens schending van de campagnefinanciering dat FTX onder valse namen bijdragen heeft geleverd aan overheidsfunctionarissen. Het gaat verder met:

“Het was een verder onderdeel en doel van de samenzwering dat SAMUEL BANKMAN-FRIED, a/k/a “SBF”, de beklaagde, en andere bekende en onbekende, willens en wetens en opzettelijk bijdragen zouden leveren aan kandidaten voor een federaal ambt, gezamenlijke fondsenwervingscommissies en onafhankelijke uitgavencommissies in naam van andere personen, samen opgeteld tot $25.000 en meer in een kalenderjaar … “

SEC kondigt ook aanklachten aan

Naast de aanklachten van het zuidelijke district van New York heeft de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) ook aanklachten tegen Bankman-Fried aangekondigd.

Vrijgegeven op dezelfde dag dat de aanklachten werden ontzegeld, zei de SEC dat het Bankman-Fried beschuldigde van oplichting van investeerders van FTX.

SEC-voorzitter Gary Gensler zei dat Bankman-Fried een “kaartenhuis” bouwde met FTX, terwijl hij investeerders vertelde dat het “een van de veiligste bedrijven in crypto” was.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!