Wegens hyperinflatie duiken Libanezen in de crypto

Lebanon stond ooit bekend om zijn stabiele en investeringsvriendelijke banksysteem. Tegenwoordig is het andere koek. Het is chaos in Libanon door de hyperinflatie die er heerst. Het houdt het land in zijn greep. 

De lokale bevolking wordt hard geraakt. CNBC ging op onderzoek uit in het land en ontdekte dat crypto onder de mensen in trek is om hun vermogen te behouden, terwijl de eigen valuta (de Libanese Lira) steeds minder waard wordt. Om de eindjes aan elkaar te knopen minen sommige Libanezen Bitcoin (BTC). Anderen kopen Bitcoin of andere crypto’s met hun Libanese Lira. Op deze manier kan men hun rijkdom stabiel houden. Één van de populairste coins in Libanon is Tether (USDT).

CNBC interviewde verschillende Libanezen waaronder Gebrael, een architect die in zijn geboorteplaats Beit Mery woonde, een dorp elf kilometer ten oosten van Beiroet. Hij was zijn baan kwijtgeraakt en moest een andere manier bedenken om snel aan geld te komen. Bitcoin bleek voor Gebrael  een goede manier om geld uit het buitenland te krijgen. Gebrael ontdekte een manier om te gaan freelancen met werkgevers die bereid waren in bitcoin te betalen. Vandaag de dag is Tegenwoordig is de helft van het inkomen van Gebrael afkomstig uit freelance werk, waarvan 90% wordt betaald in bitcoin. 

Iets meer dan twee jaar geleden begonnen Ahmad Abu Daher en zijn vrienden met het minen van Ethereum (ETH). Destijds werkte Ethereum nog op een Proof-of-Work model. Op het moment zijn ze overgegaan op het minen van Bitcoin. Het mining proces vereist dure apparatuur en veel elektriciteit. Abu Daher maakt gebruik van een waterkrachtproject dat elektriciteit gebruikt van een rivier in de buurt. Hij zegt dat hij 20 uur per dag elektriciteit krijgt tegen het oude pre-inflatoire tarief. Daardoor is voor Ahmad elektriciteit heel erg goedkoop.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!