JCB gaat pilot lanceren voor CBDC in Tokyo

JCB, de Japanse creditcardgigant, gaat een pilot voor digitale valuta van de centrale bank (CBDC) starten. In deze pilot zal er opzettelijk gebruik worden gemaakt van technologie die vergelijkbaar is met die welke door de centrale bank van Japan werd gebruikt in haar eigen digitale yen-experimenten.

De JCB zal voor het einde van 2022 met de pilot beginnen en ook heeft het een CBDC-prototype voorbereid dat gebruik maakt van blockchain-technologie die vergelijkbaar is met het CBDC-model dat door de Bank of Japan (BOJ) wordt gebruikt in zijn eigen lage belangrijke demonstratie-experimenten, meldde Nikkei.

JCB wil manieren testen om zijn CBDC-prototype te gebruiken voor betalingen in winkels en zal aan zijn medewerkers tokens uitgeven om te besteden bij deelnemende ‘restaurants in Tokio. Ook wil de JCB zien hoe zijn proefsysteem zou werken in het geval van verstoring van centrale servers. Daarnaast zal het gaan kijken naa hoe het CBDC-platform presteert in gesimuleerde rampscenario’s.

New Economy meldde dat de JCB zal gaan samenwerken met IDEMIA, een Franse aanbieder van gezichtsherkenningstechnologie. Ook zal het gaan samenwerken met een Maleisisch fintech- en betalingsbedrijf genaamd Softspace.

Net zoals vele internationale tegenhangers moet de Bank of Japan zich not verbinden tot de lancering van een digitale fiat-valuta. Net als de Bank of Korea, is de BOJ echter wakker geworden van de snelle vooruitgang die China maakt met de digitale yuan. Deze yuan wordt namelijk al in veel grote steden door heel het land gebruikt. Financiële leiders in de particuliere sector hebben soortgelijke zorgen geuit.

Daarom heeft de BOJ de ontwikkeling van de digitale yen versneld en hoopt ook dat de langdurige afhankelijkheid van contant geld zal worden verminderd. Tegelijkertijd wil het contactloze betalingen juist stimuleren. Als de grootste creditcardfirma van Japan en het enige betalingsplatform in het land met een internationale aanwezigheid, zou JCB zich in de pole position kunnen bevinden om samen te werken met de BOJ, mocht laatstgenoemde uiteindelijk een CBDC-uitrol goedkeuren. Het argument van het bedrijf voor samenwerking met de centrale bank zou nog sterker zijn als JCB marktklare CBDC-oplossingen zou ontwikkelen.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!