Bitcoin minder volatiel dan de aandelenmarkt

Aandelenmarkten zijn tegenwoordig er volatiel. Zo volatiel dat de volatiliteit van Bitcoin (BTC) nu minder is dan die van de Nasdaq en S&P 500. Vergeleken met aandelenmarkten zijn de cryptocurrency markten minder reactief geworden op volatiele macro gebeurtenissen, waaronder hoge inflatie, een stijgende dollar, stijgende rente, aanhoudende oorlog en de energiecrisis.

De volatiliteit van de Bitcoin is op een dieptepunt

Bitcoin is minder volatiel geworden dan zowel de Nasdaq als de S&P 500, volgens cryptocurrency dataprovider Kaiko. Het crypto databedrijf verklaarde vrijdag dat de 20-daagse voortschrijdende volatiliteit van BTC voor het eerst sinds 2020 onder die van de twee aandelenindexen is gedaald. Clara Medalie, Kaiko’s hoofdonderzoeker, vertelde het nieuwsplatform:

“De volatiliteit van Bitcoin staat op meerjarige dieptepunten, terwijl de volatiliteit van aandelen slechts op het laagste niveau staat sinds juli.”

Ze vervolgde met het volgende:

“Aandelenmarkten zijn de afgelopen maanden zeker volatiel geweest door hoge inflatie, een stijgende dollar, stijgende rente en de aanhoudende oorlog en energiecrisis.”

Aandelen gevoeliger voor renteverhogingen

Analisten verwachten dat de Federal Reserve de rente in november voor de vierde achtereenvolgende keer met 75 basispunten zal verhogen. Voorzitter Mary Daly van de San Francisco Federal Reserve zei vrijdag echter dat het tijd is om te gaan nadenken over een vertraging van de renteverhogingen. Medalie zei het volgende hierover:

“De gegevens suggereren dat de cryptocurrency markten minder reageren op volatiele macro gebeurtenissen dan eerder in het jaar, terwijl de aandelenmarkten zeer gevoelig zijn gebleven.”

Bovendien zei Kaiko maandag dat “de kloof tussen de 30-daagse en 90-daagse volatiliteit van BTC en aandelen ook kleiner is geworden sinds de tweede helft van september, ondanks de verhoogde gevoeligheid van BTC voor macro-economische gegevens.” De datafirma ging verder:

“BTC is bestand gebleken tegen een sterker wordende USD en stijgende ‘Treasury Yields’, en handelde in een smalle range tussen de $17.000 en $22.000.”

Kortom de aandelenmarkt blijft nog steeds erg volatiel door verschillende factoren waar Bitcoin begin dit jaar ook last van had. Daarentegen sinds de sterker wordende USD lijkt Bitcoin zich minder aan te trekken van deze factoren. Zo is Bitcoin nu minder volatiel dan de Nasdaq en de S&P 500.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!