Gavin Wood treed af als CEO van het bedrijf achter Polkadot, Parity Technologies

Gavin Wood, mede-oprichter van Parity Technologies, het bedrijf achter de Polkadot-blockchain, treedt terug als CEO van het bedrijf, volgens een Bloomberg-rapport. Wood, ook een vroege Ethereum-bijdrager en mede-oprichter, blijft echter de grootaandeelhouder en hoofdarchitect van Parity.

De stap is naar verluidt uit eigen wil van Wood, vanwege zijn gevoel dat het dienen als chief executive zijn vermogen om ‘eeuwig geluk’ na te streven, heeft beperkt. Tevens werd gelijk duidelijk dat de mede-oprichter van Parity, Björn Wagner, de titel van CEO op zich zal nemen.

Polkadot is een zogenaamd multichain-netwerk waarmee de ontwikkelaars elk op hun eigen blockchain kunnen bouwen en die talloze, kleinere netwerken als ‘parachains’ met elkaar verbindt. Het intensief gedecentraliseerde karakter van het netwerk heeft het sinds de oprichting in 2020 tot een aantrekkelijk alternatief voor Ethereum gemaakt; De native token van het netwerk, DOT, is volgens CoinGecko de 11e grootste cryptocurrency op basis van marktkapitalisatie en wordt momenteel gewaardeerd op $6,8 miljard.

Voordat Wood echter een grote Ethereum-concurrent creëerde, leverde hij een belangrijke bijdrage aan Ethereum zelf, die het netwerk in de kinderschoenen de broodnodige technische expertise bood. Wood trad namelijk in het begin van 2014 toe tot het Ethereum-team, net voor de onthulling van het netwerk; hij was de eerste ontwikkelaar die een Ethereum-testnet in gebruik nam en publiceerde de Ethereum Yellow Paper, een technische uitwerking van de eerste whitepaper van Ethereum-medeoprichter Vitalik Buterin. Hij stelde de eigen programmeertaal van Ethereum voor, Solidity, en diende later als chief technology officer van de Ethereum Foundation.

De Britse computerprogrammeur raakte uiteindelijk gedesillusioneerd door de gecentraliseerde aspecten van het functioneren van Ethereum en richtte Polkadot op als een correctie voor die problemen. Het project is sindsdien enorm populair geworden, vooral in China.

Velen in de Polkadot-gemeenschap leken grotendeels onbewogen door het nieuws van vrijdag, gezien de voortdurende inzet van Wood om het netwerk op te bouwen en uit te breiden. Door het nieuws fluctueerde de prijs van DOT niet sterk, maar is de afgelopen 24 uur met 4,2% gedaald tot $5,83 op het moment van schrijven.

Het ontslag van Wood komt tijdens een bijzonder tumultueuze periode waarin de CEO’s van de crypto-industrie het moeilijk hebben. Vorige maand, binnen enkele dagen na elkaar, trad de Amerikaanse president van FTX af, evenals de omstreden CEO Alex Mashinsky van Celsius en de controversiële mede-oprichter en CEO van Kraken Jesse Powell.

De maand ervoor hebben MicroStrategy CEO Michael Saylor, Genesis CEO Michael Moro, Algorand CEO Steven Kokinos en Alameda Research co-CEO Sam Trabucco ook allemaal ontslag genomen uit hun functie, waarbij sommigen, waaronder Trabucco, “geluk” als een sleutelfactor noemden.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!