Wat is Polkadot (DOT)?

Polkadot is een project dat in 2016 in het leven is geroepen door één van de mede-oprichters van Ethereum, Gavin Wood. Het kan gesteld worden dat Dr. Gavin Wood ontevreden was over de weg die gekozen werd voor Ethereum en de manier waarop er gewerkt werd aan de verdere ontwikkeling van Ethereum 2.0. Om de groeipijnen van de overbelaste, trage en dure Ethereum blockchain aan te pakken waren grote veranderingen nodig die volgens hem te lang op zich lieten wachten.

Hij ontwikkelde daarom het idee van parachains, in essentie vergelijkbaar met het sharding concept bij Ethereum 2.0. Eenvoudig gezegd komt het er op neer dat de Polkadot blockchain de centrale spil wordt in een netwerk van 100 parallel lopende chains, vandaar de naam parachain, die zich onafhankelijk van elkaar kunnen ontwikkelen maar wél met elkaar kunnen communiceren.

Polkadot voorziet het framework of zeg maar de ruggengraat van het netwerk dat geschreven werd in Substrate. Nieuwe blockchain projecten die met Substrate geschreven worden, zijn verbonden met elkaar dankzij de overkoepelende Polkadot blockchain. Die blijft efficiënt werken want de andere blockchains lopen parallel naast elkaar.

De populariteit van Polkadot wordt mee gedreven door het succes van de projecten in de parachains. Sinds de officiële lancering van de Polkadot blockchain zijn er ondertussen al 350 projecten die mee aan de toekomst van Polkadot werken. Sommige daarvan zijn minstens, zo niet nog populairder dan Polkadot.

Na de initiële lancering van het concept achter Polkadot werden verschillende tokensales, zowel publieke ICO’s als private tokensales, georganiseerd om het project te voorzien van fondsen. Initieel werd uitgegaan van een maximale supply van 10 miljoen, waarvan er 30% bij de developers bleven en de rest beschikbaar werd gesteld aan de community. De prijs na de grootste publieke ICO, die 5 miljoen tokens verkocht, werd afgeklokt op 0.29 USD.

Over het maximale aantal DOT’s werd bij de start van het project gesproken over 10 miljoen stuks. Maar die werd in consensus met de Polkadot gemeenschap vergroot tot 1 miljard in een eerder cosmetische ingreep die we ook wel zien bij traditionele aandelen. In de praktijk werd namelijk aan de Polkadot een grotere denominatie toegevoegd. De Polkadot was vanaf dat moment verder deelbaar. Het kleinste deel van DOT wordt een Planck genoemd.

Proof of Stake

Om transacties te verifiëren wordt er in de Polkadot blockchain niet met een Proof of Work consensus protocol gewerkt, maar met een Proof of Stake protocol. Om een onderdeel of node in het blockchain netwerk te worden, heb je een bepaalde hoeveelheid DOT’s nodig. Je wordt zo een stakeholder of belanghebbende in het netwerk. Polkadot verschilt van andere PoS projecten in die mate dat er stakeholders of nodes zijn in verschillende vormen, vanwege de constructie van de blockchain met zijn relay chain en parachains.

In die architectuur is er daarom nood aan validatie op die verschillende kruispunten. Voor de Polkadot blockchain wordt er dan ook gesproken over nominators, validators, collators en fishermen die zich dan op bepaalde plaatsen in de blockchain bevinden en daar bepaalde taken in uitvoeren. Voor die uitgevoerde taken krijgen de stakeholders een beloning in de vorm van DOT’s.

Polkadot is nog een jong blockchain project dat de ambitie heeft om te gaan daar waar Ethereum ook tracht te geraken, maar dan sneller en nog eenvoudiger en efficiënter. Sinds de officiële lancering in mei 2020 en de listing op de grote exchanges in augustus is de prijs van één DOT razendsnel gestegen tot 17,15 USD op het moment van schrijven van dit artikel. Met een circulerende hoeveelheid van iets meer dan 900 miljoen DOTS geeft dat een totale marktkapitalisatie van meer dan 15 miljard dollar. Polkadot is dus goed op weg om zich aan de absolute top naast Bitcoin en Ethereum te plaatsen.

Polkadot kopen?

Je kunt Polkadot op verschillende cryptocurrency exchanges kopen waaronder de grootste crypto exchange Binance.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!