EU-commissaris roept wetgevers op haast te maken met crypto-wetten

De Europese Unie passeert haar historische crypto-raamwerk, de Markets in Crypto-Assets (MiCA), soepel door de wetgevingsfasen. Tegelijkertijd dringt het hoofd financiële diensten er bij de Amerikaanse tegenhangers op aan in de pas te blijven lopen om ervoor te zorgen dat de komende regelgeving wereldwijd zal zijn en niet lokaal.

De commissaris voor financiële diensten van de Europese Commissie, Mairead McGuinness, benadrukte op 18 oktober in een interview met de Financial Times dat de regelgevende inspanningen een mondiaal karakter moeten krijgen. McGuinness zie het volgende:

“We moeten andere spelers ook wetgeving zien maken. We moeten kijken naar de wereldwijde regulering van crypto.”

McGuinness deed haar opmerkingen tijdens haar bezoek aan Washington DC, waar ze de Republikeinse vertegenwoordiger Patrick McHenry en de democratische senator Kirsten Gillibrand ontmoette. De twee laatstgenoemden zijn een van de co-sponsoren van de Amerikaanse crypto-wet. De commissaris werd aangemoedigd door deze bijeenkomsten en is van mening dat de Amerikaanse wetgevers zich in dezelfde richting bewogen. Daarnaast deelde zij haar zorgen over de mogelijke vertragingen:

“Er kunnen, na verloop van tijd, als het groeit, financiële stabiliteitsproblemen zijn. Er zijn ook investeerderskwesties rond een gebrek aan zekerheid.”

Op 10 oktober keurde de Commissie economische en monetaire zaken van het Europees Parlement (ECON) MiCA goed na een stemming van de Europese Raad. Het crypto-beleid zou vanaf 2024 van kracht kunnen worden zodra de juridische en taalkundige controles worden verwerkt in de laatste versie van de tekst en na de goedkeuring van het Europees Parlement.

Ondertussen stokte de discussie van de Amerikaanse wetgevers, nadat verschillende wetten over crypto in het algemeen en stablecoins in het bijzonder aan het publiek zijn geïntroduceerd. Een van de redenen zou de komende tussentijdse verkiezingen kunnen zijn, die het machtsevenwicht in het Congres en de Senaat zouden kunnen hertekenen. De FT wijst ook op het meningsverschil tussen de Democratische en Republikeinse partijen, vooral met betrekking tot stablecoins.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!