MiCA doorgestuurd naar Europees Parlement voor goedkeuring

De commissie van de Europese Raad heeft de volgende stap gezet in het reguleren van cryptocurrencies binnen de Europese Unie door de tekst van het Markets in Crypto-Assets, of MiCA, kader door te geven aan het Europese parlement.

Volgens een informatienota van 5 oktober heeft het Comité van permanente vertegenwoordigers van de Europese Raad de MiCA-tekst goedgekeurd en naar de voorzitter van de Economische en Monetaire Commissie van het Europees Parlement gestuurd. In een soortgelijke zin verklaarde Edita Hrdá, voorzitter van het Comité van Permanente Vertegenwoordigers, dat als het Europees Parlement zijn standpunt in eerste lezing goedkeurt, dan “het cryptokadervoorstel [zal] worden uitgevoerd als het definitief wordt goedgekeurd.”

MiCA al sinds 2020 in de maak

Het MiCA-voorstel, dat in september 2020 voor het eerst aan de Europese Commissie werd voorgelegd, beoogt een samenhangend regelgevingskader voor cryptocurrencies tussen alle lidstaten van de Europese Unie tot stand te brengen. Als de parlementaire commissie de tekst tijdens haar volgende vergadering op 10 oktober goedkeurt, zou dit beleid al in 2024 kunnen worden ingevoerd. De meest recente tekst van MiCA geeft het volgende aan:

“Het is van cruciaal belang dat de Europese regelgeving inzake financiële diensten wordt gemoderniseerd en bijdraagt tot een economie die klaar is voor de toekomst en die werkt voor mensen, onder meer door het gebruik van geavanceerde technologieën mogelijk te maken. Het ontbreken van een geconsolideerd EU-kader voor crypto-activa kan leiden tot wantrouwen van gebruikers in die activa, wat het ontstaan van een markt erin ernstig kan belemmeren.”

Een wereldwijde benchmark

Sinds de invoering van MiCA hebben beleidsmakers binnen het EU-parlement, de Commissie en de Raad gesproken over de gevolgen van het standaardiseren van crypto-regels in hun 27 lidstaten. Met de voortgang vertraagd door debatten over proof-of-work mining en stablecoins, hebben discussies over de gevolgen van het harmoniseren van crypto-regelgeving plaatsgevonden in het Europees Parlement, de Commissie en de Raad. Het is dan ook van belang om een duidelijk raamwerk te hebben. Zo zei Binance CEO, Changpeng Zhao, het volgende tijdens de Binance Blockchain Week:

“De regelgeving zal veranderen in een wereldwijde benchmark voor regelgeving die wereldwijd zal worden nagevolgd.”

Europees Parlement neemt resolutie aan voor belastinginning via blockchain

Zoals eerder vandaag op onze website geplaatst werd, heeft het Europees Parlement een motie goedgekeurd waarin de lidstaten worden opgeroepen om hun crypto-belastingen te coördineren. Ook beval de resolutie het gebruik van blockchain-technologie aan om belastingen transparanter en effectiever te innen.

De leden van het Europees Parlement hebben op 4 oktober een niet bindende resolutie goedgekeurd tot vaststelling van richtlijnen voor de cryptocurrency-markt. De resolutie kreeg ruim 91% van de stemmen terwijl er slechts zeven stemmen tegen de resolutie werden uitgebracht. De resolutie is op twee manieren van invloed op de cryptocurrency-markt. Ten eerste richt het zich op digitale activa voor uniforme belastingen en ten tweede gebruik het blockchain-technologie om belastingdiensten uit te voeren.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!