Please enter CoinGecko Free Api Key to get this plugin works.

Noorwegen verwerpt verlaagde elektriciteitstarief voor cryptominers

De Noorse regering herziet een voorstel om crypto-mining-bedrijven gunstigere elektriciteitsprijzen aan te bieden. De uitvoerende macht in Oslo geeft aan dat de omstandigheden zijn veranderd en dat het land de energie die eerst zou uitgaan naar de miners, nu zelf nodig heeft.

De Noorse autoriteiten zijn op weg om een belastingverlaging te schrappen waarvan crypto-mining-bedrijven al jaren profiteren. Ze stellen voor om het verlaagde tarief van de elektriciteitsbelasting te schrappen voor datacenters in het Noordse land, waarvan er veel digitale munten minen.

De Regering kondigde eerder deze week aan dat de stroomprijs voor datacenters gelijkwaardig zal worden aan het algemene tarief van andere dienstensectoren. Minister van Financiën, Trygve Slagsvold Vedum, lichtte de redenering achter de maatregel toe:

“We bevinden ons nu in een totaal andere situatie op de energiemarkt dan toen het verlaagde tarief voor datacenters in 2016 werd ingevoerd. In veel gebieden staat de stroomvoorziening nu onder druk, waardoor de prijzen stijgen. Tegelijkertijd is de cryptowinningssector in Noorwegen uitgebreid en is dus meer stroom gaan gebruiken. We hebben deze stroom nodig voor de gemeenschap. Daarom zal de regering de regeling stopzetten.”

Uit onderzoek is gebleken dat het praktisch onmogelijk is om onderscheid te maken tussen elektrische energie die wordt gebruikt voor het minen van digitale munten en de energie die door datacenters voor andere doeleinden wordt verbruikt. Dit was ook èèn van de redenen die de regering noemde om hun keuze te toelichten.

Als cryptomining onder het normale tarief van de elektriciteitsbelasting moet vallen, moet de belastingverlaging voor datacentra volledig worden afgeschaft, concludeerden de ambtenaren. Zij schatten dat in dat geval de begrotingsinkomsten nu met 150 miljoen Noorse kronen (ruim 14 miljoen dollar) zullen stijgen en volgend jaar met nog eens 110 miljoen kronen (ruim 10 miljoen dollar).

De nieuwste ontwikkeling komt na een mislukte poging om het energie-intensieve minen van proof-of-work (PoW) cryptocurrencies te verbieden in mei van dit jaar. Een poging in die richting door de extreem-linkse Rode Partij in het parlement werd verworpen door de meerderheid van de Noorse wetgevers. Zij verwierpen toen ook een voorstel tot verhoging van de elektriciteitsbelasting voor cryptominers.

Kortom, het was al eerder dit jaar aangekondigd dat er een verhoging van de elektriciteitsbelasting voor cryptominers moest komen. Daarentegen werd het voorstel toen verworpen door de Noorse wetgevers. Toch is er wereldwijd nu grote problemen rondom energie en elektriciteit en zo ook in Noorwegen. Daarom heeft de regering nu besloten alsnog deze regeling te verwerpen en moeten crypto-mining-bedrijven nu het normale tarief betalen.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!