Bitcoin en crypto ETF’s geen onderpand volgens DTCC

De Depository Trust and Clearing Corporation (DTCC) heeft verklaard dat beursgenoteerde fondsen (ETF’s) die gekoppeld zijn aan Bitcoin (BTC) of andere cryptocurrencies geen onderpandwaarde hebben als investeringen.

In een aankondiging zegt de DTCC, die clearing- en afwikkelingsdiensten levert aan de financiële markten in de VS, dat digitale activa-gekoppelde ETF’s onderworpen zullen zijn aan een 100% “haircut”:

“Er zal geen onderpandwaarde worden gegeven voor enige ETF of ander beleggingsvehikel dat Bitcoin of een andere cryptocurrency als onderliggende investering bevat, en zal daarom onderhevig zijn aan een 100% haircut.”

Volgens de aankondiging zullen de nieuwe wijzigingen van de DTCC van kracht worden op 30 april 2024 en zullen vermoedelijk invloed hebben op de positiewaarden op de collateral monitor van het bedrijf.

Na inwerkingtreding betekenen de wijzigingen dat entiteiten geen Bitcoin- of crypto-gekoppelde ETF’s als onderpand kunnen gebruiken bij het aanvragen van krediet of financiering via de DTCC.

In maart zei de digitale vermogensbeheerder CoinShares dat instellingen een nieuw wekelijks record van $2,9 miljard in crypto-investeringsproducten stortten, voornamelijk aangedreven door de Bitcoin ETF’s.

On-chain analist Willy Woo vertelde onlangs aan zijn 1 miljoen volgers op het socialemediaplatform X dat de dagelijkse instroom van kapitaal dat wordt opgeslagen door het Bitcoin-netwerk – grotendeels aangedreven door de ETF’s – recentelijk $2 miljard per dag bereikte, gelijk aan het niveau van de laatste volledige bullmarkt:

“Deze keer zou het veel hoger moeten klimmen. Spot ETF’s (beursgenoteerde fondsen) openen de instroompijpen aanzienlijk.

De instromen worden on-chain gemeten, dus dit omvat alle investeerders. Het is ongeveer 90% nauwkeurig. Het geeft ook aan dat de ETF’s momenteel ongeveer 30% van de totale stromen uitmaken.

Specifiek neem je de dagelijkse verandering in entiteit-aangepaste gerealiseerde kapitalisatie. Entiteit-aangepaste Real Cap telt de prijs die betaald werd voor elke BTC toen ze naar de huidige HODLers verhuisden, dit is een maatstaf voor de USD die in het netwerk is opgeslagen.”

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!