DOJ bestrijdt vrijlating Semenov in Tornado Cash zaak

In een opmerkelijke ontwikkeling heeft het Amerikaanse ministerie van Justitie (DOJ) bezwaar gemaakt tegen een verzoek om de strafrechtelijke aanklachten tegen Roman Semenov, een ontwikkelaar van de cryptocurrency-mixdienst Tornado Cash, te seponeren, waarbij de vermeende sterkte van hun zaak wordt benadrukt in een recente rechtbankinzending.

Aanklagers beweren sterk bewijs te hebben in de witwaszaak rond Tornado Cash

De regeringsinzending aan de Southern District of New York verzet zich tegen het seponeren van de aanklachten tegen Roman Semenov, die samen met Roman Storm beschuldigd wordt van het bedienen van Tornado Cash als een mechanisme voor cybercriminelen om meer dan $1 miljard wit te wassen, inclusief gelden gelinkt aan de wapenprogramma’s van Noord-Korea. Het document specificeert dat Tornado Cash van september 2020 tot augustus 2022 betrokken zou zijn geweest bij uitgebreide witwasactiviteiten, waarbij blockchain-anonimiteitstechnologie werd gebruikt om de oorsprong van illegale fondsen te verbergen.

De aanklachten tegen Semenov beschrijven een reeks illegale handelingen die zouden zijn uitgevoerd via het Tornado Cash-platform, dat werd gepromoot als een legitieme crypto-mixdienst. Aanklagers beweren dat het gebruikers in staat stelde om de oorsprong van hun Ethereum (ETH) te verbergen door potentieel identificeerbare of “besmette” fondsen te mengen met andere, waardoor de transacties bijna ontraceerbaar werden.

“De verdachte kan de aanklacht niet laten vallen door enkel feitelijke beweringen te maken over zijn eigen betwiste kijk op hoe de Tornado Cash-service werkte,” stelt het dossier.

Aanklagers houden vol dat Tornado Cash niet slechts een neutrale technologische dienst was, maar actief deelnam aan onwettige transacties. Ze stellen dat Semenov, Storm en hun collega’s volledig op de hoogte waren van de illegale aard van de verwerkte fondsen en benadrukken het gebrek aan typische nalevingsmaatregelen van financiële dienstverleners, zoals Know Your Customer (KYC)-protocollen. De regering dringt er verder op aan dat zij aanzienlijk bewijs heeft om haar beweringen te ondersteunen, dat later in de rechtbank zal worden gepresenteerd.

“De cryptocurrency gevonden in de woning van de verdachte kan ook direct bewijs vormen van de betreffende misdrijven,” benadrukken de aanklagers. “De onmiddellijke verkoop en overdracht van een groot deel van zijn en de andere Tornado Cash-ontwikkelaars hun TORN-aandelen in de nasleep van OFAC’s sancties, en de verdachte zijn aansporing aan zijn mede-samenzweerders om ‘nieuwe portefeuilles, nieuwe seed-zinnen, geld over te dragen naar nieuwe adressen’ om de opbrengst van die verkoop te verbergen.” Het dossier voegt toe:

“De regering verwacht dat het bewijs tijdens het proces zal aantonen dat de meerderheid van de Tornado Cash-transacties tijdens de relevante periode via de UI ging.”

Onderzoek voldoet niet aan wetenschappelijke normen en peer review

De geldigheid van het vermeende sterke bewijs van de overheid is aanvankelijk onderzocht tijdens de Daubert hoorzittingen, onderhevig aan kritiek van verdedigingsexperts en derden. Een gearchiveerde analyse door OXT Research, gepubliceerd in hun blogpost van 13 maart 2024 “Pseudowetenschap”, daagt de forensische technieken van de DOJ uit, betogend dat deze niet voldoen aan rigoureuze wetenschappelijke normen en peer review, wat kan leiden tot foutieve conclusies. Opvallend is dat het blockchain-verkennerhulpmiddel OXT werd gesloten nadat de eigenaar ervan, Samourai Wallet, nu vergelijkbare DOJ-beschuldigingen van witwassen van geld en het bedienen van een BTC-mixdienst zonder een geldovermakingslicentie onder ogen ziet.

Naarmate de juridische procedures doorgaan, volgt de cryptocurrency-gemeenschap en waarnemers nauwlettend de ontwikkelingen en de potentiële implicaties voor regelgevende en juridische normen in blockchain-analyses. De uitkomsten van beide rechtszaken tussen Tornado Cash en de oprichters van Samourai Wallet zullen waarschijnlijk toekomstige cryptocurrency-gerelateerde zaken en de normen voor bewijs in Amerikaanse rechtbanken vormgeven. Het gerechtelijk dossier merkt op:

“De regering verwacht tijdens het proces bewijs in te voeren over hoe de geheime notities werden gegenereerd door de UI, inclusief een instructievideo voor het gebruik van Tornado Cash die door de verdachte werd onderschreven.”

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!