Celsius betaalt deel schuld terug en 3AC verplaatst kapitaal

Vorige week kwam het nieuws naar buiten dat Celsius zich mogelijk aan het klaarmaken is voor een faillissement. Onlangs is echter gebleken dat het lendingplatform is begonnen met het terugbetalen van een groot deel van de schuld aan Maker (MKR).

Uit gegevens van DeFi Explorer blijkt dat een vault op 1 juli is begonnen met de terugbetalingen in DAI. Er wordt aangenomen dat de eigenaar van de vault Celsius is. Op 3 en 4 juli zijn er nog eens drie transacties waargenomen, waardoor het totaal kwam op $142,8 miljoen. Ook zijn er in juni een aantal aflossingen geweest.

De vault maakt gebruik van Wrapped Bitcoin (WBTC) als onderpand, waardoor de vault automatisch wordt geliquideerd zodra BTC onder een bepaald niveau komt. De liquidatieprijs daalde vorige maand tot $17.000, toen BTC rond de $20.000 waard was.

Celsius heeft daarnaast ongeveer een kwart van zijn personeel geschrapt, aldus een rapport uit Israël. Toch lijkt het platform nog een schuld bij Maker te hebben van ongeveer $82 miljoen. Er kan wel worden geconcludeerd dat Celsius zich niet zomaar neerlegt bij een faillissement, terwijl dit zwaard van Damocles wel boven een groot aantal andere crypto-bedrijven hangt. Celsius heeft eerder beweerd dat het zo snel mogelijk werkt om liquiditeit en operaties te stabiliseren, hoewel de angst voor insolventie aanhoudt.

Three Arrows Capital (3AC) is een ander bedrijf dat moet vrezen voor een faillissement. Het crypto-hedgefonds heeft de opdracht gekregen om te liquideren door een rechtbank op de Britse Maagdeneilanden. Daarnaast heeft het bescherming gezocht tegen schuldeisers in de Verenigde Staten onder de voorwaarden van de faillissementscode. Deze code stelt buitenlandse debiteuren in staat om in de VS gevestigde assets te beschermen. Toch zijn er nog tekenen van leven van 3AC.

Bron: Twitter

3AC heeft dus $30 miljoen aan assets verstuurd op 5 juli en dat schiet bij sommigen in het verkeerde keelgat. Zo ook bij Loi Luu, de mede-oprichter en voorzitten van het Kyber Network. Hij zei het volgende:

“Wacht, hoe kunnen ze nog steeds activa rondsturen? Ik dacht dat de door de rechtbank benoemde vereffenaar op dit moment al tussenbeide was gekomen.”

CoinLoan is een ander lendingplatform net als Celsius dat dreigt in zwaar weer te komen. Het in Estland gevestigde bedrijf heeft namelijk zijn 24-uurs opnamelimiet verlaagd naar $5.000, terwijl dit oorspronkelijk $500.000 was. In een verklaring schreef het bedrijf echter dat het niet in de problemen zit. CoinLoan gaf aan dat het rekening houdt met de markt waarin het bedrijf zich verkeerd. Ook werd aangegeven dat het om een tijdelijke verandering gaat.

De maatregel zou CoinLoan in staat stellen om nu en in de toekomst stabiele platformoperaties te te verzekeren, aldus CoinLoan zelf. Daarnaast zei het dat het opschorten van alle opnames handiger was geweest, maar het bedrijf er niet voor heeft gekozen:

“We begrijpen dat sommigen van jullie je spaargeld op CoinLoan kunnen opslaan, dus we kunnen opnames niet zomaar uitschakelen. We verlagen dus alleen de limiet, zodat u indien nodig een deel van uw vermogen kunt opnemen.”