Wat is Wrapped Bitcoin of wBTC?

In januari van 2019 kwamen BitGo, Republic Protocol en het Kyber Network met een nieuw initiatief dat ze het Wrapped Token Initiative noemden. Dit gecentraliseerde platform, door BitGo gemanaged, geeft de nodige credibiliteit en geloofwaardigheid die nodig zijn wil een bedrijf een grote hoeveelheid waarde in bewaring houden.

Het doel was om een effectieve brug te vormen tussen verschillende blockchains om zo extra liquiditeit mogelijk te maken. Specifiek richtten ze zich vooral op de Bitcoin en Ethereum blockchains.

Net zoals bij stablecoins, waarbij de waarde van het ERC-20 token zoals USDT of USDC, gekoppeld is aan de waarde van de US dollar en dus altijd een 1:1 verhouding bewaard, heeft het Wrapped Token Initiative, een ERC20-token gecreëerd met een 1:1 verhouding met de Bitcoin. Elke Wrapped Bitcoin (wBTC) heeft dus steeds dezelfde waarde als een BTC, hoewel die waarde natuurlijk niet zo stabiel is zoals die van de dollar.

Waarom wBTC?

Wel, het zorgt er voor dat de liquiditeit die in het Bitcoin netwerk zit, kan aangewend worden op het Ethereum netwerk. Stel je bent een echte hodl’er met een mooie spaarpot BTC. Veel meer dan hodl’en zit er dan misschien niet in. Jouw cryptokameraden daarentegen hebben gekozen voor een ETH spaarpot en hebben dankzij de DeFi hype die ETH’s hard aan het werk kunnen zetten.

Denk maar aan alle mogelijkheden die er bestaan rond het gebruiken van jouw crypto als onderpand voor leningen, interest verdienen in de liquidity pools van gedecentraliseerde exchanges of voor wie er aan yield farming doet. Eender hoe, de mogelijkheden die DeFi biedt om een passief inkomen te genereren liggen nu dus ook binnen de mogelijkheden van de BTC hodl’ers. Er zijn tal van aanbieders van deze mogelijkheden binnen de DeFi space waarvan Compound, MakerDAO, Kyber Network, AAVE, Uniswap, Balancer en Synthetix er enkele bekenden zijn.

Hoe begin je er aan?

Het begint allemaal met een aanbieder of merchant van Wrapped Bitcoin te vinden. De voor de hand liggende zijn natuurlijk, de initiatiefnemers Ren en Kyber maar ook bij Airswap, Kyber, Ren, Uniswap, 0x, AAVE en CoinList kan je terecht om je eerste wBTC te minten. Vooraleer je dat kan bij één van deze aanbieders zal je wel door het KYC en AML proces moeten gaan.

Op een anonieme manier wBTC kan ook maar daarvoor zal je goed moeten zoeken. Eens je een merchant gekozen hebt en het proces doorlopen hebt, krijg je een BTC adres toegestuurd waarnaar je jouw BTC moet sturen. Als die deposito voldoende geconfirmeerd is door het netwerk, zal er overgegaan worden tot het aanmaken van een smart contract (het ‘minten’) en krijg je jouw Wrapped Bitcoin in de door jouw aangebrachte Ethereum wallet. Het terug omzetten van wBTC naar BTC wordt ‘burnen’ genoemd en is de omgekeerde beweging van het minten.

Uiteraard rekenen de merchants, die de wBTC aanbieden, een bepaalde fee aan. Bij CoinList bijvoorbeeld is dat 0,5% per actie. Eens je Wrapped Bitcoin in bezit hebt, moet je natuurlijk ook rekening houden met de kosten die er gepaard gaan met transacties op het Ethereum netwerk. In tijden van congestie en hoge gasfees is dat niet onbelangrijk.

Dat het Wrapped Token Initiative een succesvolle formule op poten gezet heeft is een understatement. Op het moment van schrijven zijn er sinds de conceptie in januari 2019 al 132k wBTC gemint, wat overeenkomt met een waarde van +/- 7,2 miljard USD. Het heeft dus voor een enorme liquiditeitstransfer gezorgd tussen vooral de Bitcoin en Ethereum blockchains.

wBTC kopen?

Je kunt wBTC op verschillende cryptocurrency exchanges kopen waaronder de grootste crypto exchange Binance.