Celsius bereidt zich voor op mogelijk faillissement

Het inmiddels wereldbekende cryptocurrency-project Celsius Network heeft volgens ingewijden, die in contact staan met The Wall Street Journal, adviseurs van het managementadviesbureau Alvarez & Marsal ingeschakeld om het bedrijf voor te bereiden op een mogelijk faillissement. Hoewel het nieuws niet bevestigd is, zou het bedrijf in het bijzonder herstructureringsadviseurs hebben ingehuurd om advies te geven over een mogelijke faillissementsaanvraag.

The Wall Street Journal meldde eerder op 14 juni dat het bedrijf herstructureringsadvocaten had ingehuurd van een ander advocatenkantoor, Akin Gump Strauss Hauer & Feld LLP. Destijds zei de WSJ dat de advocaten van Celsius haar zouden adviseren over “mogelijke oplossingen voor de toenemende financiële problemen” en noemden ze geen faillissement. In andere rapporten werd echter impliciet aangenomen dat dergelijke adviseurs zouden adviseren over faillissementen.

Als Celsius faillissement aanvraagt, is het onduidelijk of gebruikers bij hun geld zullen kunnen. Fortune meldde op 14 juni dat gebruikers mogelijk niet worden beschermd door een depositoverzekering. Als zodanig is het mogelijk dat klanten juridische stappen moeten ondernemen om schadevergoeding te krijgen.

Celsius heeft andere bevriezingen veroorzaakt

Elf dagen geleden, op 13 juni, bevroor Celsius opnames, overschrijvingen en swaps. Het crypto-uitleenbedrijf noemde “extreme marktomstandigheden” als reden voor het blokkeren van de toegang tot fondsen. Celsius heeft echter vervolgens weinig nieuws uitgebracht sinds het de opnames op 13 juni pauzeerde. Op zondag 19 juni suggereerde het dat het bezig was om opnames te herstellen, maar gaf weinig garantie.

Het besluit van het bedrijf om opnames te pauzeren, heeft ook geleid tot servicebevriezingen bij andere bedrijven. De crypto-uitleendienst Babel Finance en de cryptocurrency-beurs CoinFLEX hebben beide opnames opgeschort sinds de beslissing van Celsius, terwijl de DeFi-service Bancor zijn beschermingsmechanisme tegen verlies gepauzeerd heeft zonder enige opnames te beperken.

Tevens heeft het besluit van het platform om opnames op te schorten de aandacht getrokken van toezichthouders. Op 16 juni vertelde de directeur van de Texas State Securities Board van de handhavingsafdeling, Joseph Rotunda, aan Cointelegraph dat toezichthouders in Alabama, Kentucky, New Jersey, Texas en Washington “de kwestie met betrekking tot de bevroren rekeningen bekijken” bij Celsius.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!