Ethereum-killers presteren slechter dan Ethereum

Te midden van een aanhoudende correctie van de cryptomarkt die afgelopen november begon, zijn veel van de layer-1-blockchains, die de concurrentie aan willen gaan met Ethereum (ETH), zwaar in prijs gedaald. Hoewel de Ethereum koers het momenteel ook erg moeilijk heeft, is duidelijk te zien dat verschillende concurrerende protocollen het nog zwaarder te verduren hebben.

Ethereum koers daalt met 52%

Zoals gezegd worstelt de Ethereum koers momenteel ook om zijn hoofd boven water te houden, echter houdt het sterk ten opzichte van enkele van zijn grootste kernconcurrenten.

Op 10 november bereikte de Ethereum koers zijn hoogste punt ooit, met een stijging tot meer dan $4.891. Dit was op dezelfde dag dat Bitcoin zijn nieuwe recordhoogte bereikte. Sindsdien is Ethereum gedaald tot ongeveer $2.295 op het moment van schrijven. Dit vertegenwoordigt een daling van bijna 52% ten opzichte van het hoogste punt ooit, maar dit verbleekt in vergelijking met de schade die is toegebracht aan houders van veel alternatieve layer-1-blockchains.

Ethereum-killers bloeden harder

Solana (SOL), die in 2021 naar voren kwam als een belangrijkste concurrent van Ethereum, bereikte zijn hoogste punt ooit van ongeveer $260, slechts enkele dagen voordat Ethereum zijn eigen record bereikte. Tegen de huidige prijzen van $65, is het project van Sam Bankman-Fried met ongeveer 75% gedaald.

Cardano (ADA) heeft het nog slechter gedaan. ADA is 78,5% gedaald ten opzichte van het hoogste punt ooit van $3,09 in september vorig jaar. Polkadot (DOT), een concurrent die, net als Cardano, werd opgericht door een mede-oprichter van Ethereum, bereikte afgelopen november $55, maar handelt vandaag voor minder dan $12. Dat is een verlies van 79%, ondanks het feit dat het project veel van de belangrijkste mijlpalen heeft bereikt, zoals de lancering van zijn parachains.

Fantom (FTM) is met 83,5% gedaald, een ineenstorting die werd verergerd door de uittocht van de “Godfather of DeFi”, Andre Cronje, uit de DeFi-ruimte samen met zijn collega Anton Nell, een andere belangrijke bijdrage aan het Fantom-ecosysteem. Voor zijn vertrek leidde Cronje de lancering van Solidly, een nieuw liquiditeitsnetwerk in het ecosysteem van Fantom, maar dat was niet genoeg om de koers te redden.

Tot slot, vandaag precies een jaar geleden, bereikte Internet Computer (ICP) zijn hoogste punt ooit van meer dan $700; tegen de huidige prijs van $11, heeft het 98,5% van zijn marktwaarde verloren.

Ethereum gaat belangrijke upgrades lanceren

Met The Merge aan de horizon, evenals vele layer-2-opschalingsinspanningen, is er ook een licht aan het einde van de tunnel voor Ethereum. Door de nieuwe upgrades van het netwerk zullen concurrerende blockchains het nog lastiger krijgen om het gevecht te winnen. Zo werd onlangs duidelijk dat Vitalik Buterin, de medeoprichter van Ethereum, de transactiekosten pas echt acceptabel vindt als ze minder dan $0,05 bedragen. Tevens is er een een verbetervoorstel ingediend, EIP-4626, dat een ‘game changer’ kan zijn voor de DeFi-markt.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!